Naslovna Poljoprivreda Apel za poljoprivrednike i druge radnike: pazite se visokih temperatura!

Apel za poljoprivrednike i druge radnike: pazite se visokih temperatura!

301
0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je uputilo apel na poslodavce u vezi sa visokim temperaturama tokom rada. Prema njihovim preporukama, za vreme ekstremnih temperatura iznad 36°C, posebno od 11 do 16 časova, poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom, ako je to moguće prilagoditi procesu rada. Ovo se posebno odnosi na građevinske, poljoprivredne i komunalne delatnosti, kako bi se izbeglo izlaganje zaposlenih teškim fizičkim poslovima i direktnom sunčevom zračenju. Ove smernice su u skladu sa Preporukom koju je donela Vlada Republike Srbije 2007. godine.

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Apel detaljnije

Nakon što je uputilo apel, Ministarstvo za rad je izdalo i Smernice za bezbedan rad na otvorenom tokom visokih temperatura kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika. Prema tim smernicama, poslodavci su obavezni da organizuju rad na otvorenom prostoru, naročito u sektorima poput građevinarstva i poljoprivrede, tako da se izbegne izlaganje teškim fizičkim poslovima i direktnom sunčevom zračenju u periodima kada su spoljne temperature iznad 36°C, posebno od 11 do 16 časova. Ove smernice usklađene su sa preporukama Vlade Republike Srbije iz 2007. godine.

Poslodavci su obavezni da u Aktu o proceni rizika na radnom mestu uključe procenu rizika po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama. Takođe, moraju da obezbede da su radna mesta na otvorenom prostoru adekvatno zaštićena od nepovoljnih vremenskih uslova i da imaju prvu pomoć dostupnu. Propisi koji se primenjuju uključuju Uredbu o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, Pravilnik o zaštiti na radu u poljoprivredi, Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan rad na radnom mestu i druge relevantne propise.

Foto: Pixabay

Prijavljivanje inspekciji

Inspektorat za rad vrši kontrolu sprovođenja ovih propisa. To uključuje i mere bezbednosti i zdravlja na radu za radnike na otvorenom tokom visokih temperatura. Poslodavci koji ne sprovedu potrebne mere rizikuju novčane kazne prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, koje se kreću:

  • od 1.500.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice
  • od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu
  • od 400.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

Zaposleni imaju pravo da prijave inspekciji rada poslodavce koji ne obezbede bezbedan rad na otvorenom tokom visokih temperatura. Uz to, prijave se mogu podneti i anonimno. Inspekcija rada će odmah reagovati na prijave, izvršiti inspekcijski nadzor i preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Image by Holger Schué from Pixabay

Kontakt podaci za Inspektorat rada dostupni su na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: https://www.minrzs.gov.rs/sr/kontakt.

Izvor: RTV