Naslovna Poljoprivreda Aranđelovac: Čak 5 miliona spremno za lokalne poljoprivrednike

Aranđelovac: Čak 5 miliona spremno za lokalne poljoprivrednike

75
0

Opština Aranđelovac i Projekat ”Velika mala privreda” potpisali su ugovore sa korisnicima kojima će biti dodeljeno ukupno pet miliona dinara za 2024. godinu. Ovo je obavljeno u okviru projekta ”Lokalni fondovi za  razvoj poljoprivrede”. Dotični projekat, uz podršku USAID-a u opštini Aranđelovac, sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Izvor: Opština Aranđelovac – zvanični Instagram profil

Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, prodiskutovao je novi razvoj događaja po paore. „Iako opština ulaže zaista značajna sredstva u poljoprivredu u Aranđelovcu, stočni fond je ostao nedovoljno obuhvaćen kada su u pitanju te podsticajne mere,“ naglasio je Radović.

Neke segmente je i posebno istakao, prepun elana. „Veoma sam ponosan da smo našli jedan dobar sistem kao što je revolving fond, gde se sredstva daju korisnicima a sa druge strane su povratna i mogu se ponovo koristiti. Naš stočni fond zanoviće se za 300 svinja i ovaca i u nadi da će ovaj mehanizam da zaživi, planiramo da zanovljavamo ova sredstva i narednih godina. Dodatno nas ohrabruje i to što pored i teškog stanja u poljoprivredi ima mnogo zainteresovanih za ovakve konkurse, pogotovo što su to mladi i žene“, apostrofirao je predsednik opštine.

Izvor: Opština Aranđelovac – zvanični Instagram profil

Šta to Aranđelovac nudi paorima?

Do 5. aprila, kroz otvoreni konkurs, ukupno 11 poljoprivrednih gazdinstava s područja opštine je dobilo beskamatne pozajmice s rokom vraćanja od tri godine. Ova sredstva će biti iskorištena za investiranje u nabavku visokokvalitetnog priplodnog materijala.

„Opština Aranđelovac je prva opština sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga koja prepoznala značaj ovog inovativnog modela za finansiranje investicija poljoprivrednih proizvođača, gde je stočarstvo prepoznato kao grana na koju bi trebalo da se stavi fokus.  Značaj fonda je utoliko veći jer će sada poljoprivredni prozvođači sa teritorije opštine Aranđelovac pored nacionalnih i lokalnih mera imati mogućnost da svake godine apliciraju i za sredstva iz ovog fonda” izjavio je Goran Miljković, savetnik za regionalni razvoj Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Izvor: Opština Aranđelovac – zvanični Instagram profil

U nastavku izjave je istakao kako će Regionalna agencija kao implementacioni partner u ovom projektu pružiti administrativno-tehničku podršku kako opštini Aranđelovac, tako i poljoprivrednim proizvođačima, kako bi na najefikasniji način iskoristili sredstva za unapređenje ekonomskih aktivnosti na svojim gazdinstvima.

Velikim koracima napred

Aranđelovac se pridružuje Velikoj Plani, Novom Pazaru, Vlasotincu i Novoj Crnji kao peta opština u Srbiji koja je u protekloj godini uspostavila fond za podsticanje razvoja poljoprivrede i raspodelila sredstva korisnicima. Od 2020. godine, slični fondovi su pokrenuti i u:

 • Čajetini
 • Vranju
 • Prijepolju
 • Svrljigu
 • Ražnju
 • Užicu
 • Dimitrovgradu
 • Brusu
 • Velikom Gradištu
 • Novom Pazaru
 • Vlasotincu
 • Novoj Crnji
 • Velikoj Plani
 • Sjenici
 • Tutinu
 • Sečnju
 • opštini Lebane.

Planira se osnivanje još 5 ovakvih fondova širom Srbije u naredne tri godine.

Izvor: Opština Aranđelovac – zvanični Instagram profil

„Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u Aranđelovcu je jedan od najvećih i drago nam je što je opština prepoznala njegov značaj za finansiranje malih poljoprivrednika. U proizvodnju mora da se ulaže i znamo koliko ova sredstva znače proizvođačima hrane, zbog čega smo i pokrenuli ovaj model finansiranja pre 4 godine. Zajedno sa korisnicima sredstava iz Aranđelovca, do sada je ukupno 275 poljoprivrednika dobilo beskamatne pozajmice,” istakla je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama ispred Projekta ”Velika mala privreda” koji finansira USAID.

Kome pomažu fondovi?

Fondovi su osmišljeni i pokrenuti da bi pomogli poljoprivrednicima na lokalnom nivou da dođu do finansijskih sredstava koja će uložiti u unapređenje svoje proizvodnje, rekao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Maraš je istakao da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom i preradom hrane podržani kroz lokalni fond za razvoj poljoprivrede ove godine. Ta će sredstva moći da iskoriste za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala. Maksimalan iznos sredstava po korisniku je 500.000 dinara. A uz grejs period od godinu dana, sredstva korisnik vraća bez kamate naredne tri godine u Fond. Iz tog fonda će se u narednim godinama podržavati drugi poljoprivrednici.

Ana Radovanović iz Bukovika, jedna od korisnica sredstava iz Fonda za podsticaj poljoprivrede u Aranđelovcu, dala je izjavu. Inače se njeno gazdinstvo bavi stočarstvom, a ona gaji ovce koje nisu umatičene. Istakla je da je ova investicija vrlo značajna za njih. Nabavkom umatičanih ovaca dostigli su broj od 30 grla. Uz to, sada mogu da apliciraju za državne subvencije i dodatno unaprede svoje gazdinstvo. Ana je dodala da je proces prijavljivanja na konkurs zaista jednostavan, te je pozvala i ostale poljoprivrednike da u narednom krugu apliciraju za ove podsticaje.

Izvor: AgroNews