Naslovna Poljoprivreda Aranđelovac: ulaže se 5 miliona u poljoprivredu!

Aranđelovac: ulaže se 5 miliona u poljoprivredu!

137
0

U opštini Aranđelovac je kao deo projekta „Velika mala privreda” USAID-a, osnovan Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Opština i Fondacija „Ana i Vlade Divac“ su zajednički osnovali fond u partnerstvu s USAID-om, uz podršku Regionalne agencije za međunarodni razvoj Šumadije i Pomoravlja.

„Udružićemo snage i sredstva da unapredimo privredu u našoj opštini. Za narednu godinu, planirano je da se izdvoji oko 27 miliona dinara za podsticaj razvoja poljoprivrede u Aranđelovcu i sa ovim sredstvima planiramo mnogo mera. Jedna od mera je da zajedničkim snagama poljoprivrednicima omogućimo bespovratna sredstva i na taj način podržimo razvoj ne samo proizvodnje, već i stočarstva, voćarstva, povrtarstva i drugih privrednih grana”, za medije je istakao Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

Izvor: Fondacija Ana i Vlade Divac

Opština Aranđelovac uvek iza poljoprivrednika

Sada su dostupna podsticajna sredstva od pet miliona dinara iz fonda, koja su namenjena unapređenju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Upravljanje sredstvima i aktivnostima fonda će preuzeti regionalna agencija, naglasila je Miroslava Panić, menadžer za pristup finansijama Projekta „Velika mala privreda”.

„Fond u Aranđelovcu je četvrti osnovan u poslednja dva meseca. I drago nam je što je ujedno i najveći. To znači da će veći broj poljoprivrednika moći da koristi njegova sredstva. Vrednost svih aktivnih fondova je dostigla vrednost od 62 miliona dinara. Zahvaljujući njima je 244 poljoprivrednika širom Srbije uložilo sredstva u unapređenje svoje proizvodnje,“ dodala je Panić.

Foto: Freepik/(photo

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i dalje ispomažu agrar

Fond za podršku razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu predstavlja sedamnaesti po redu, a od 2020. godine, slični fondovi su pokrenuti i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici, Tutinu i opštini Lebane. Planira se osnivanje još šest sličnih fondova širom Srbije u naredne tri godine.

Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“, takođe se obratila medijima za reč. „Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine uz podršku USAID-a pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede,“ veli ona. „Sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva. Fond u Aranđelovcu je prvi u ovom okrugu. I nadam se da će i druge opštine uvideti prednosti ovog mehanizma. On će omogućiti poljoprivrednicima, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, da konačno obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način.“

novac

Nadovezujući se na izjave Košelove, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović je prokomentarisao trenutno stanje stvari. „Fond je interesantan jer je daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške. Takođe, omogućava lokalnoj samoupravi da brzo reaguje. Da to radi multisektorski i usmeri sredstva gde su potrebna,“ zaključio je Popović.

Sredstva iz fonda biće dostupna putem konkursa koji će biti objavljen u martu naredne godine. Ovaj pristup omogućuje poljoprivrednicima, putem udruženja, korišćenje beskamatnih sredstava za investicije u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i druge resurse kako bi se unapredila kvaliteta i obim poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Politika

Prethodni tekstOtvoreno pismo akademika o poljoprivredi
Sledeći tekstRomska porodica Zekić idealan primer izvanrednog poljoprivrednog gazdinstva