Naslovna Poljoprivreda Atarski putevi, strnjika, odvodnjavanje, brašno: vesti iz agrara

Atarski putevi, strnjika, odvodnjavanje, brašno: vesti iz agrara

661
0

Kakvi se to atarski putevi rade u Ruskom Krsturu i selu Vučak? Kakve vesti imamo o paljenju strnjike ili mrežama za odvodnjavanje? A brašno? Sve to, i više, saznajte u pasusima koji sleduju.

Image by Ronja Stienen from Pixabay

Najnovije poljoprivredne vesti

Atarski putevi u Ruskom Krsturu

U naselju se mogu postići značajni rezultati kada postoji zajednička vizija i solidarnost među stanovnicima, što je dokazano inicijativom poljoprivrednika iz Ruskog Krstura. U subotu, 9. marta, organizovali su masovnu akciju da se urede atarski putevi. Tu su okupili dvadesetak svojih kolega s mehanizacijom.

Ovo je već četvrta takva akcija, a Zvonimir Rac, jedan od organizatora, istakao je da je obavljen značajan posao kad su atarski putevi u pitanju. Pritom je izrazio nadu da će iduće godine biti još više učesnika. Takođe, zahvalio se Mesnoj zajednici Ruski Krstur na konkretnoj podršci koju su pružili od kako su atarski putevi krenuli da se saniraju

foto: Pixabay
foto: Pixabay

„Ovo je četvrta godina kako se uređuju atarski putevi,“ veli Rac. „A danas smo uređivali potez „Međeš“ i „Razmiškov put“, pravac prema Kuli. Na tri lokacije smo zatrpali puteve sa zemljom, situacija je pre ove akcije bila katastrofalna jer su putevi bili puni rupa. Broj poljoprivrednika koji su učestvovali u akciji je dosta dobar, ali mislim da je moglo i više njih da se odazove, međutim neki od njih nemaju sluha za to. Imamo veliku pomoć od strane Mesne zajednice Ruski Krstur, kao i od lokalne samouprave koja usmerava sredstva. Još nije definisano da li ćemo dobiti novac ili naftu, ali svakako je ta pomoć itekako velika i dragocena“

Upozorenje oko paljenje strnjike

Iako su spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka zabranjeni zakonom, ova praksa i dalje je široko rasprostranjena širom Republike Srbije. Od početka februara zabeleženo je ukupno 1492 požara na otvorenom prostoru, što predstavlja značajan porast u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bilo samo 226 takvih požara.

Loša navika paljenja strnjike predstavlja zastareli metod uklanjanja žetvenih ostataka koji nosi veliki rizik po živote, zdravlje i imovinu građana. Osim toga, ova praksa nanosi štetu poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi. Spaljivanje strnjike je zakonom zabranjeno i smatra se krivičnim delom, za koje su propisane novčane kazne.

Za fizička lica, zakon predviđa kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su kazne za pravna lica u rasponu od 300.000 do milion dinara. Opština Ruma će u cilju preventivnog delovanja na suzbijanju požara u narednom periodu sprovoditi pojačani inspekcijski nadzor.

spaljivanje strnjista
Spaljivanje strnjišta Foto: ZS

Spaljivanjem strnjike ne ugrožava se samo kvalitet zemljišta, već se požar često širi na okolinu, uništavajući celokupne ekosisteme, ugrožavajući lovnu divljač, biljne i životinjske vrste, kao i zaštićena područja. Nadležne institucije apeluju na sve građane da preduzmu mere zaštite od požara, uz ponovljeno naglašavanje da je paljenje vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno.

Četiri dvonamenska sistema za odvodnjavanje gotova

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ izjavilo je da su završeni radovi na prenameni dela kanalske mreže za odvodnjavanje u dvonamenske sisteme na četiri sistema: „Žitište-Klek“, „Šozo“, „Burza“ i „Š“.

Izvor: JKP Vode Vojvodine

Na dvonamenskom sistemu „Š“, u opštini Šid kod Adaševaca, obuhvaćeni su radovi rekonstrukcije pet kanala, što omogućava navodnjavanje dodatnih 1.000 hektara zemljišta.

Na sistemu „Žitište-Klek“ uređeno je oko 16 km kanalske mreže, što će omogućiti navodnjavanje na 735 hektara zemljišta. Nastavak tog sistema, „Šozo“, proširen je s radovima na 23 km kanala, što omogućuje navodnjavanje na oko 1.600 hektara.

Izvor: JKP Vode Vojvodine

U opštini Novi Bečej, na sistemu „Burza“, uređeno je 22 km kanalske mreže koja pokriva navodnjavanje na gotovo 2.700 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na svim sistemima sprovedeni su radovi uključujući mašinsko uklanjanje vegetacije, iskop, nivelisanje zemlje, čišćenje propusta, kao i rekonstrukciju postojećih kanala i objekata na njima. Radovi su potpuno završeni i kanali su spremni za sezonu navodnjavanja.

Izvor: JKP Vode Vojvodine

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ naglašava da je u okviru ovog programa, za koji je izdvojeno 1,4 milijarde dinara, predviđena rekonstrukcija 24 sistema. Trenutno se izvode radovi na preostalih 20, a prema planiranoj dinamici se očekuje završetak do kraja proleća. Nakon toga će biti moguće navodnjavati ukupnu površinu od 32.000 hektara.

Cilj ovog strateškog projekta je smanjenje štete od suša u budućnosti i omogućavanje navodnjavanja na što većem broju poljoprivrednih površina tokom letnjih meseci.

Izvor: JKP Vode Vojvodine

Poziv za kupovinu T-500 brašna

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je poziv proizvođačima hleba da kupe brašno „T-500“ po subvencionisanim cenama iz Robnih rezervi, u količini od 32.500 tona do 21. marta.

Pravo na subvenciju imaju svi proizvođači hleba sa teritorije Srbije koji su bili registrovani za obavljanje te delatnosti u trenutku donošenja Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva.

Maksimalne količine brašna koje mogu kupiti proizvođači hleba biće određene proporcionalno njihovoj proizvodnji hleba od brašna „T-500“ po maksimalnoj proizvođačkoj ceni od 46,31 dinara po vekni. Očekuje se da će Vlada Srbije do 31. maja 2024. odrediti i drugu proizvođačku cenu.

Proizvođači hleba se mogu prijaviti popunjavanjem i slanjem obrasca sa sajta Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine na mejl adresu: trgovina@must.gov.rs.

Foto:Pixabay

Ministarstvo će konačne spiskove sa određenim maksimalnim količinama brašna dostaviti Republičkoj direkciji za robne rezerve. Proizvođači hleba koji se nađu na spiskovima obavezni su zaključiti ugovore o kupovini brašna sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

Pšenično belo brašno „T-500“ će se preuzimati iz skladišta Republičke direkcije za robne rezerve u pakovanju od 50/1 kg neto mase ili u rinfuznom stanju. Cena brašna iz robnih rezervi iznosi 22 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost.

Image by Freepik

Nakon izvršene uplate, proizvođači hleba će dobiti pisani nalog za preuzimanje pšeničnog brašna „T-500“ iz mlinova, gde će se vršiti mlevenje za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve. Proizvođači hleba snose troškove transporta brašna.

Atarski i drugi putevi sela Vučak dobijaju asfalt

Danas su započeti radovi na delu puta između Sastavaca i Vučaka u Mesnoj zajednici Erčege. Ovde će se asfaltirati 2,7 kilometara kolovoza širine četiri metra. Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo sredstva za pripremne radove i nasipanje u iznosu od 14.373.000,00 dinara. Sa svoje strane, opština Ivanjica je izdvojila 16.298.400,00 dinara za asfaltiranje.

Prema rečima meštana, prvi kilometri asfalta prema Vučaku čekali su decenijama. Iako je bilo ranijih obećanja, realizacija nije usledila.

Ukupna vrednost investicije za atarske puteve znosi 59.234.800,00 dinara sa uračunatim PDV-om. Putevi se inače protežu na 23,5 kilometara, od čega je 5,5 kilometara asfaltirano. Sredstva su obezbedili Ministarstvo poljoprivrede i opština Ivanjica.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4), InfoLiga