Naslovna Blog Atarski putevi, zaštitni ramovi, podsticaji: nove vesti iz agrara

Atarski putevi, zaštitni ramovi, podsticaji: nove vesti iz agrara

99
0

Da li se i kako u Kikindi sređuju atarski putevi? Kome se i kako dele zaštitni ramovi za traktore? Koje podsticaje deli Pokrajina? Još novih vesti, samo za vas drage ratare – i ne, ovo nije prvoaprilska šala!

Izvor: Grad Sombor

Kikindski atarski putevi

Pod podrškom Grada Kikinde, poljoprivrednici su pokrenuli inicijativu za samostalno uređivanje atarskih puteva kako bi poboljšali pristup svojim parcelama.

Glavni problem koji su do sada imali bio je vezan za poljske puteve koji su bili uzurpirani, ili su bili preorani i suženi, što je otežavalo kretanje poljoprivredne mehanizacije po ataru. Inicijativu je pozdravio i Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu i mesne zajednice.

Image by Ronja Stienen from Pixabay

Sredić je istakao da Grad Kikinda podržava inicijativu poljoprivrednika u vezi sa uređenjem atarskih puteva, te dodao da bi to trebalo redovno obavljati svake godine, u proleće i jesen, kako bi putevi bili prohodni, a poljoprivrednicima bi se olakšao pristup njihovim parcelama. Takođe je napomenuo da će Grad obezbediti gorivo za svih 10 katastarskih opština, dok će sami poljoprivrednici biti odgovorni za uređenje atarskih puteva.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj uputio je obaveštenje svim vlasnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Kikinde u kojem se naglašava da je zabranjeno oštećivati poljske puteve tokom obrade poljoprivrednog zemljišta.

ramovi
YouTube Screenshot
Izvor: RTV Šumadija

Zaštitni ramovi do sredine maja

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije objavila je Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu nabavku zaštitnog rama za korišćeni traktor za 2024. godinu. Poziv će ostati otvoren do 15. maja 2024. godine, a zahtevi koji stignu nakon isteka ovog roka neće biti uzeti u razmatranje.

Traktori koji su obuhvaćeni subvencionisanom nabavkom zaštitnih ramova navedeni su u dve tabele, pri čemu se zahtevi za subvenciju podnose Agenciji za bezbednost saobraćaja putem zatvorene koverta na adresu: Bulevar Mihaila Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom: „Zahtev za subvencionisanu nabavku novog zaštitnog rama“, ili putem elektronske pošte na adresu ramovi@abs.gov.rs. Korisnik subvencije je dužan da uplati Republičku administrativnu taksu u iznosu od 1.040,00 dinara.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu 20 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je objavio Konkurs za podršku razvoju ekonomskih aktivnosti na selu putem nepoljoprivrednih inicijativa u AP Vojvodini za 2024. godinu. Cilj konkursa je stimulisanje dodatnog zapošljavanja u ruralnim područjima, posebno zapošljavanje žena, i promovisanje razvoja ruralnog turizma.

Ovaj konkurs obuhvata dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje investicionih i tekućih troškova održavanja objekata, kao i nabavku opreme za autentične ugostiteljske objekte u domaćoj radinosti ili seoskim turističkim domaćinstvima. Ukupno je planirano 20.000.000,00 dinara za sprovođenje ovih aktivnosti, a konkurs je otvoren do 26. aprila 2024. godine.

Foto: Pixabay

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je ograničen na 2.000.000,00 dinara, dok minimalni iznos iznosi 50.000,00 dinara. Podrška investicijama putem ovog konkursa može pokriti do 80% od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

Izvor: AgroTV (1, 2, 3)