Naslovna Blog Badem. Crveni badem. Sveže rodio crveni badem. Baš je sveže rodio crveni...

Badem. Crveni badem. Sveže rodio crveni badem. Baš je sveže rodio crveni badem

98
0

Dok čitate ovaj gore naslov, znajte da ne možete pobeći od neosporive, markantne činjenice da baš je sveže rodio badem. I to upravo u Srbiji. Ne oko Ekvatora, ne u toplijim krajevima – u Srbiji. E sad, kako je to crveni badem rodio u Srbiji? Pojasniće vam se u redovima ispod.

Image by Germán Burrull from Pixabay

Crveni badem za zelenu budućnost (ili neka druga igra reči)

Proteklo je nekoliko godina od kada je kalemar Miroslav Šarac dobio plemenitu sadnicu crvenog badema iz Nemačke, preko Slavonije. Strpljivo je čekao, i ove godine je konačno dočekao da vidi prve plodove. Govoreći za Dobro jutro, opisivao je uslove zemlje na kojoj dobro napreduje, kao i koje podloge najviše odgovaraju ovoj biljci.

„Plemku tog badema sam dobio iz Nemačke, preko Slavonije, nekim nama poznatim kanalima. To je jedna veoma atraktivna i interesantna biljka. Njen cvet je predivan, po meni ne postoji voćka koja ima lepši cvet. Krošnja je u dobrom delu vegetacije izrazito bordo boje. U odnosu na zeleno okruženje u bašti deluje veoma atraktivno“, ističe Šarac.

Image by Nam Nguyen from Pixabay

Kako dalje navodi, ovaj badem jako rano cveta – kao, naposletku, i većina njih. „Ovaj crvenolisni badem je osetljiv na moniliju. Jedina podloga koja je dobra za njega je vinogradska breskva, što znači da je to biljka koja voli zemlju koja se ocedi veoma lako. Voli vinogradske uslove. Biljka je koja zahteva pažnju, zahteva brigu, ali je toliko lepa od samog cvetanja do kraja vegetacije da je vredi imati“, veli ovaj vrsni kalemar.

Brižna briga? Ne zabrinjava – badem rađa!

Šarac, kako i sam tako elokventno navodi, je o ovoj biljci predano brinuo upravo od trenutka kada ju je propisno zasadio. Dotični trud je, sudeći po njegovim stabljikama i cveću, urodio plodom. Dobro, ne baš plodom, ali barem cvetom.

Image by 652234 from Pixabay

„Prvih nekoliko godina nije uopšte rađao, sve dok ove godine nisam probao da ga veštačkim putem oprašim gorkim bademom. Uspeo sam i rodio je, što sugeriše da je samobesplodna voćka i da joj je gorki badem oprašivač, a verovatno bi mogla i neka druga sorta badema da posluži u te svrhe“, naglasio je.

Što se ukusa tiče, Šarac ne može da tvrdi ništa, jer je prerano. Ali ima poverenja u svoje poznanike iz Slovenije. „Kakav je ukus to ćemo videti ove godine. Kolege iz Slavonije kažu da ima lep ukus, da ima ukus marcipana“, zaključio je Šarac.

Izvor: Dobro jutro