Naslovna Bašta Banana uspeva u Dubnici

Banana uspeva u Dubnici

72
0

U kući Ljiljane Ristić, meštanke sela Dubnica kod Vranja, raste i uspeva banana u jednoj saksiji i pored nepogodnih uslova po ovu biljnu kulturu.

Kako Ristić navodi, kad je njen sin jednog dana doneo saksiju sa zasadom ove voćke, bila je zatečena oko toga šta da radi s njom. Bila je sigurna da ova kultura ne uspeva u srpskom podneblju, pošto zahteva tropsku klimu koja je topla tokom čitave godine.

YouTube Screenshot
Izvor: Kopernikus RTV Šid

Bez obzira na izazov, Ristić navodi, odlučila se da odgaji biljku i da od nje dobije plod. Tražeći sve nužne informacije na internetu, saznala je da uzgoj banane nije zahtevan posao. Sem redovnog zalivanja i dosta sunca, ističe Ristić, voćka ne zahteva ništa drugo.

Trenutno se banana u kući Ristića nalazi u fazi kad joj je potrebno presađivanje u veću saksiju. Nakon presađivanja bi mogla neprestano da raste i dostigne visinu od blizu 7 metara. Tokom zime, Ristić bananu čuva u kući i štiti je od potencijalnog izmrzavanja. Ima već i razrađen plan kako da zaštiti biljku onog trenutka kad bude bila previsoka da se čuva u kući. Naime, zaštitiće je prvo oblaganjem slamom, a potom uvijanjem u najlon.

YouTube Screenshot
Izvor: TV Jasenica

Banana u Srbiji sve češća

Iako situacija sa Ristićima zvuči interesantno, ovo nije prvi put da je banana uspevala u Srbiji. U centru Smederevske Palanke je u dvorištu gospođe Mire Zdravković takođe raste drvo ove biljne kulture. Kako je navela u intervjuu za TV Jasenica pre tri godine, Zdravković je pelcer biljke uzela od prijateljice iz Požarevca, koja je takođe dugi niz godina uzgajala bananu. „Voli mnogo vodu,“ ističe Zdravković, „nedeljno po 5-6 kanti od 20 litara, najmanje.“ Tokom intervjua, više puta je pomenula da je potpuni laik po pitanju uzgoja i da ni sama nije sigurna oko prihrane i pravilnog uzgoja biljke, ali da i pored toga nesmetano raste i daje plod.

Nevenka Bažik, domaćica iz Šida, takođe u svom asortimanu biljaka u dvorištu uzgaja banane. U svom intervjuu za RTV Kopernikus prošle godine, istakla je kako se nije ni nadala da će joj biljka uopšte roditi. „Jedne godine mi je rodila jedna, ali u novembru je već izbacila rod, tako da nije sazreo. Ova je u aprilu još izbacila rod, ja sam se začudila. I onda sam našla brošuru i pročitala da ona pete godine cveta i posle propadne kad rodi,“ izjavila je Bažik. Po pitanju održavanje biljke, sagovornica je naglasila da banana ne zahteva mnogo đubriva, da joj ne odgovara kiselo zemljište i da je nužno redovno i obimno zalivanje.

Izvori: JugMedia, TV Jasenica, Kopernikus RTV Šid

Prethodni tekstDomaći proizvodi od višnje iz Feketića
Sledeći tekstRadojević obišao Čenej i Futog zbog procene štete