Naslovna Poljoprivreda Banca Intesa počela sa odobravanjem subvencionisanih kredita za agrar

Banca Intesa počela sa odobravanjem subvencionisanih kredita za agrar

463
0

Dobre vesti za vas, poljoprivrednici! Ukoliko su vam potrebni podsticaji za uspešniju proizvodnju, obratite se vašoj lokalnoj banci. Naime, Banca Intesa je već počela da odobrava kredite u okviru državnog programa subvencionisanog kreditiranja agrarne proizvodnje za tekuću 2024. godinu, kako prenosi portal Biznis & Finansije.

Izvor: Shutterstock/librakv

Prema saopštenju iz same Bance Intese, inače članice, međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, stvari stoje ovako:

  • Na osnovu ugovora o učešću u realizaciji programa, potpisanog sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Banca Intesa nudi dinarske kredite;
  • Krediti su namenjeni fizičkim licima, odnosno preciznije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima;
  • Dotični krediti se odobravaju sa fiksnom kamatnom stopom koja će iznositi od 0 do 3% godišnje;
  • Podsticaji koji sleduju poljoprivrednim gazdinstvima će služiti za nabavku obrtnih i osnovnih sredstava;
  • Podsticaji se mogu koristiti i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu;
Foto: Pixabay

U nastavku saopštenja, čelnici Banca Intesa ističu da su krediti dostupni u maksimalnom iznosu do šest miliona dinara. Dostavljen je i finalni rok otplate do 60 meseci. Pritom, navode oni, postoji i mogućnost korišćenja grejs perioda. Dotični će trajati do 24 meseca.

Banca Intesa u znaku ispomoći poljoprivredi

Željko Petrović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa, obratio se medijima povodom ove novosti. Tu je istakao, između ostalog, na koji način su Intesa i poljoprivrednici sarađivali ranije, sumirajući rezultate te plodne saradnje.

Foto: Pixabay

„Nastavljajući tradicionalno partnerstvo sa državom u pogledu kreiranja povoljnih uslova finansiranja za poljoprivredne proizvođače, i ove godine učestvujemo u sprovođenju programa subvencionisanog kreditiranja sektora agrara,“ naveo je Petrović. „Da su naši klijenti jasno prepoznali prednosti ove vrste kredita govori podatak da smo 2023. godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede odobrili plasmane u ukupnoj vrednosti od 1,45 milijardi dinara i ponovo se pozicionirali kao jedan od najrelevantnijih učesnika u realizaciji programa državnih subvencija.“

Banca Intesa je jedan od najangažovanijih kreditora u agrarnom sektoru na lokalnom tržištu, s kojim sarađuje od 2008. godine. Zahvaljujući širokom spektru inovativnih proizvoda, unapređenom modelu distribucije i posebno obučenim savetnicima za saradnju s poljoprivrednicima, ova banka je u 2023. godini podržala registrovana poljoprivredna gazdinstva putem kredita u vrednosti koja premašuje sedam milijardi dinara.

Izvor: Biznis & Finansije