Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Begović: poljoprivreda je i te kako bitna!

Begović: poljoprivreda je i te kako bitna!

411
0

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je recentno Institut za ekonomiku poljoprivrede.

Begović je izjavila da Ministarstvo nadležno za istraživanje radi na poboljšanju statusa istraživača, a svrha njenih poseta je identifikacija problema s kojima se istraživači suočavaju kako bi se oni adekvatno rešili.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanični Instagram profil

Ministarka je istakla da je Institut za ekonomiku poljoprivrede osnovan 1949. godine s ciljem da se bavi agrarnom politikom zemlje, što, kako je naglasila, predstavlja veliku odgovornost i zahteva multidisciplinarna istraživačka timova.

Begović je pritom naglasila i značaj poljoprivrede za razvoj zemlje ističući da je to ključna industrijska grana za opstanak i napredak države. Dodala je da je ovaj institut relativno mali te da u prethodnim mesecima posete različitim institutima vezanim za poljoprivredu kako bi pronašli načine za jačanje njihove saradnje i međusobno unapređenje.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanični Instagram profil

Begović o rešenju problema sistema plata

Ona je istakla da je cilj nadležnog ministarstva posetiti sve institute kako bi uspostavili dijalog i bolje se upoznali sa zaposlenima. „Mislimo da je to zaista najbolji način da osetimo puls jednog instituta,“ navela je Begović. „Da vidimo sa kakvim se izazovima susreću s jedne strane, a s druge strane da zajedno identifikujemo neke snage jednog Instituta i kako to, kao država i kao ministarstvo možemo da pomognemo, malo da gurnemo da budu ponekad hrabri, možda ponekad ne vide koje su im zaista jake strane u njihovom naučno-istraživačkom radu, ali i u njihovom planiranju budućeg razvoja“.

Begović dodaje da su zaposleni u institutima pozitivno reagovali na posetu predstavnika resornog ministarstva i navodi da želi da ostvari otvoren dijalog sa istraživačima.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanični Instagram profil

Ona je rekla da ministarstvo na terenu dobija mnogo bolji uvid nakon ovakvih poseta. Takođe, izjavila je da je važno što ovakva pažnja daje vetar u leđa naučnicima, pokazujući im da ministarstvo poklanja pažnju njihovim radovima i da je spremno da ih podrži i interveniše na pozitivan način kako bi poboljšali svoj položaj.

Ministarka je istakla da je posle 12 godina rešen problem sistema plata u nauci i da su nagrađeni najbolji istraživači u Srbiji. „Objavili smo i listu naših najboljih istraživača koji dobijaju još jedno priznanje od države,“ naglasila je. „Time želimo da im se odužimo na neki način, pa makar bi i finansijski. Imaće i veću platu sledeće dve godine, s jedne strane. A s druge strane želimo da ih uključimo u mnoga tela. I da ti naši najbolji naučnici u stvari budu i oni koji donose na neki način odluke. Koji savetuju ministarstvo. Koji savetuju različita tela vezana za nauku“.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanični Instagram profil

Reči Instituta

Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, je za Tanjug izrazio zadovoljstvo posetom ministarke Begović, ocenivši je kao veoma pozitivnom. Istakao je da je ovo prvi put da Institut poseti predstavnik Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

„Ovo je prvi put da smo, mogu da kažem, slobodno počašćeni da nam dođe ministarka sa svojim kabinetom. Sa svojim državnim sekretarima, pomoćnicima. I da pritom imamo jedan otvoren razgovor sa dobronamernim sugestijama. I, mogu slobodno da kažem, kritikama u pravcu da se očekuju bolji rezultati,“ istakao je Subić.

Izvor: AgroTV