Naslovna Poljoprivreda Begović, Savetovanje i ine druge vesti za vas drage paore

Begović, Savetovanje i ine druge vesti za vas drage paore

62
0

Šta ministarka Begović veli? Ko se sada savetuje? Šta to Sombor s atarskim putevima radi? I šta se zbiva u Londonu? Sve to, S V E  T O, vas čeka u tekstualnom prilogu ispod.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanična Instagram stranica

Begović o Institutu za stočarstvo, onako pošire

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, posetila je Institut za stočarstvo i istakla je da su ovakvi instituti od strateškog značaja za svaku državu, uključujući i Srbiju.

Ona je naglasila važnost razvoja instituta, njihovo praćenje savremenih trendova i identifikaciju pretnji razvoju, kako bi uvek bili korak ispred. Begović je istakla da je naučna saradnja ključna, s obzirom na globalne izazove poput rasta populacije i klimatskih promena.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanična Instagram stranica

Ministarka je dodala da je važno unapređivati institute kao što je Institut za stočarstvo, koji se posvećuje razvoju stočarstva i proizvodnji bezbedne i zdrave hrane.

Direktor Instituta, Nikola Delić, izjavio je da je sastanak bio produktivan, te da su pored razmene iskustava i predloga Instituta, dobili i nove predloge od ministarke. Apostrofirao je da su dobili mnogo predloga o tome kako mogu da naprave značajan korak ka budućnosti. Dodao je da se, što se Instituta tiče, fokusiraju na projekte Fondova za nauku i inovacionu delatnost.

Izvor: Dr Jelena Begović – zvanična Instagram stranica

Savetovanje voćara uspešno

Šesto stručno savetovanje voćara majevičke regije je održano u Omladinskom centru u Brčkom, uz predavanja stručnjaka za voćarstvo iz Srbije i BiH. Glavni fokus savetovanja bio je na unapređenju voćarske proizvodnje u majevičkoj regiji kroz primenu savremenih metoda.

Savo Lukić, koordinator u Voćnom klubu Brčko, izjavio je za BN televiziju da je cilj savetovanja ne samo edukativan, već i da se voćari iz majevičke regije što više približe i postanu konkurentni u izvozu voća u regionu. Na predavanjima su priznati stručnjaci govorili o novim hibridima voćnih sorti, primeni precizne poljoprivrede u voćarstvu, upravljanju bolestima i tehnike navodnjavanja.

Foto: Pixabay

Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, istakao je za BN televiziju svoje iskustvo u unapređenju voćarske proizvodnje u Srbiji, naglašavajući važnost prilagođavanja voćnih vrsta, sorti i tehnologija agroekološkim uslovima majevičke regije.

Sanacija atarskih puteva na severu Srbije

U saradnji sa poljoprivrednicima iz naseljenog mesta „Kolut“ i uz podršku Grada Sombora, organizovana je akcija uređenja atarskih puteva. Poljoprivrednici su došli sa svojim poljoprivrednim mašinama i zajednički su radili na uređenju atarskih puteva kako bi ih pripremili za nadolazeću sezonu i olakšali pristup svojim njivama.

Izvor: Grad Sombor

Na terenu, akciju je podržao Jovan Keča, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede, koji je u razgovoru sa predsednicom Saveta mesne zajednice „Kolut“, Marijom Delić, izrazio podršku nastavku uređenja atarskih puteva i u budućnosti.

Osim u Kolutu, atarski putevi su takođe uređeni u Doroslovu, Gakovu, Bezdanu, Čonoplji i prigradskim naseljima, a planira se uređenje i u ostalim naseljenim mestima u narednom periodu.

Izvor: Grad Sombor

Naš uspeh usred Londona

Privrednici iz Vojvodine učestvuju na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Londonu, IFE2024, gde predstavljaju vojvođanska vina i poljoprivredne prehrambene proizvode.

Organizator ovog nastupa je Privredna komora Vojvodine (PKV), a prema njihovom saopštenju, do srede 27. marta na Sajmu svoje proizvode predstavljaju vinarije „Vinčić“, „Fruškogorski vinogradi“ i „Molovin“.

Izvor: https://www.ife.co.uk/

Na štandu PKV-a prisutni su i predstavnici:

  • kompanije „NN TEL“
  • proizvođača jabuka „Agrounija“
  • proizvođača jabuka“Miraks agrar“
  • gazdinstva „Nedeljkov“
  • kompanije „Stanić“ d.o.o.

PKV organizuje ovaj nastup u saradnji s Britansko-srpskom Privrednom komorom, drugu godinu zaredom. Naglašava se da tržište Velike Britanije pokazuje interes za proizvodima iz Vojvodine. Pritom, nedavno je Privredna komora Vojvodine predstavila i vodič za izvoz voća i povrća na britansko tržište. U saopštenju se ističe da je u 2023. godini razmena između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva iznosila više od 760 miliona evra.

https://www.miraxagrar.rs/

Trenutno u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini posluje devet kompanija koje zapošljavaju 1.351 radnika. Najveća investicija je fabrika iz prehrambene industrije „Froneri Adriatic“ iz Stare Pazove.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3), Dobro jutro