Naslovna Poljoprivreda Berači voća se oglasili, razdor usledio

Berači voća se oglasili, razdor usledio

27313
0

Na društvenim medijima berači voća, konkretno kupina, su se oglasili i iskazali nezadovoljstvo po pitanju isplate za njihov angažman. Reakcije koje su usledile su uzburkale domaći onlajn agrar.

„Na otkupnu cenu kupine od 70 dinara, koliko po kilogramu berač ima računa da radi, a koja bi cena tek bila za borovnicu koja se trenutno prodaje za 250 dinara?“ Ovaj konkretni komentar, postavljen u jednoj od onlajn grupa srpskih voćara, je pokrenuo digitalnu lavinu odgovora sa svih strana. Berači bobičastog voća, podsetićemo, ove sezone mogu da zarade između 4.000 i 5.000 dinara dnevno.

Foto: Pixabay

Neki od korisnika su istakli da ne bi trebalo da se cene berača voća porede sa onim vezanim za otkup same kulture. „Cena po kojoj berač bere nema nikakve veze sa cenom robe koju bere. Tako da je ovo pitanje smešno,“ ističe jedan korisnik u komentaru. „Logičnije bi bilo koji je prag isplativosti vlasniku plantaže ili voćnjaka da uopšte angažuje berače. U krajnjoj liniji svi proizvođači kupine, ali i maline kao i još par voćnih vrsta moraju se pomiriti sa činjenicom da je naše tržište zatvoreno i strogo kontrolisano… Raznim administrativnim merama otežava se ili onemogućava izvoz voća za Rusiju jedino veliko tržište koje kupuje kupinu u svežem stanju.“

Berači dnevno zarade i do 60 evra

Komentatori u spornoj onlajn grupi su se dotakli i pada cene samih plodova maline i kupine. Prema jednom korisniku, taj pad je očekivan jer se sada te kulture uzgajaju i u područjima gde se to tradicionalno nikad nije radilo. „Evo što se tiče Čačka malina nikada ranije i kupina nije gajena u Gorevnici, Mrčajevcima, Zablaću, Ježevici. A sad je ima svukuda pa kako onda da bude jaka cena. Kada se vrate proizvođači sa određenih područja da gaje svoje proizvode koje su uvek ranije imali na njihovim parcelama tada će malina i kupina opet biti na ceni. Zamislite Vojvodina gaji ovo voće. Užas!“ koloritno zaključuje komentator.

Foto: Youtube/Printscreen

Branje kupine i maline ove sezone je, kako se gotovo svi onlajn korisnici slažu, gotovo neisplativo. Neki od prisutnih su apostrofirali i činjenicu da sami berači nisu krivi za takav sled događaja. „Kada smo uzimali pare niko tako nije pričao zato budimo spremni i na poraz, ako se ne isplati ne beri ili beri sam pa kolko bude, tu treće nema,“ navodi jedan komentator.

Izvor: Agropress