Naslovna Vesti Zašto pada pšenica već drugu nedelju za redom?

Zašto pada pšenica već drugu nedelju za redom?

1761
0

Smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika i pad cena su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na produktnoj berzi.

Ukupan promet za ovu nedelju iznosio je 4 131 tonu robe. U odnosu na prethodni upoređujući period, količinski obim prometa je manji za 15,69%, dok je finansijska vrednost prometne robe niža za 13,44%. Odsustvo izvoza i slaba tražnja domaćih prerađivača rezultirali su izostankom intenzivnije tražnje za kukuruzom.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 25 do 26 dinara po kilogramu bez PDV-a. Tokom čitave nedelje zabeležen je silazni trend ove žitarice. Ponderisana cena iznosila je 25,94 dinara po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja pad od oko 1,38%.

Na tržištu pšenice nastavljen je pad cene drugu nedelju za redom. Pšenicom sa minimum 12,5% proteina za promptnu isporuku se trgovalo po ceni od 32 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ugovor za januarsku isporuku je zaključen po ceni od 31,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Krajem nedelje potpuno odsustvo tražnje i ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirali zaključenje kupoprodajnog ugovora. U odnosu na prethodnu nedelju pšenica je pojeftinila za 1,31%. Osim na domaćem, silazni trend je zabeležen i na međunarodnom tržištu.

Soja u periodu pasivnosti pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu. Mala tražnja uticala je da ova uljarica zabeleži negativni cenovni trend od 1,88%. Realizacija se kretala u cenovnom opsegu od 73 do 73,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cena trgovanja iznosila je 73,10 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Stočnim ječmom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 28,20 dinara po kilogramu bez PDV-a.