Naslovna Poljoprivreda Biće piletine i za izvoz, tvrde proizvođači

Biće piletine i za izvoz, tvrde proizvođači

72
0

Stanje u domaćem živinarstvu je za sada sasvim korektno, i kako navode proizvođači, piletine imamo dovoljno i da izvozimo.

Industrija mesa u Srbiji je pretrpela veliki udarac ove proizvodne sezone, pogotovo u svinjarstvu. Ne treba podsećati naše čitaoce koliko je štete afrička kuga svinja prouzrokovala. Preko 40.000 jedinki je eutanazirano, zaključno sa septembrom. I premda se polako odjavljuje zaraza u velikom broju negdašnjih žarišta, situacija i dalje nije u potpunosti rešena.

Photo by Zoe Schaeffer on Unsplash

Međutim, za razliku od stočarstva, živinarstvo ove godine beleži izuzetne rezultate. Ivan Stanojlović, suvlasnik farme „Robins“ Glibovac i predsenik UO Poslovnog udruženja Zajednice živinara Srbije je za „AgroTV“ izjavio kako se sada kreću trendovi među živinarima. „Stanje je zadovoljavajuće i u najboljem stanju od svih branši stočarstva, posebno na svinjarstvo i govedarstvo,“ ističe Stanojlović. „Trenutno zadovoljavamo sve potrebe srpskog tržišta u pogledu potrošnje pilećeg mesa. iI po tome se dosta razlikujemo od svinjarstva i govedarstva.“

Firme poput „Robinsa“, ističe Stanojlović, bez problema uspevaju da plasiraju proizvode i ostvare profit ove sezone. „Živinarstvo ima potencijal. Ali moramo da, ako želimo da se dalje razvijamo, da tražimo i nova tržišta,“ naglasio je Stanojlović. „A ne samo da se oslanjamo na domaće.“

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Prema njegovom mišljenju, najveći je problem što živinarstvo kao branša trenutno nema pravo na izvoz pilećeg mesa, jednodnevnih pilića ili priplodnih jaja u okviru EU. „Preko Udruženja aktivno pokušavamo da uradimo da se to omogući. Imali smo sastanke u Ministarstvu poljoprivrede a mislim da smo tehnološki i znanjem spremni za Evropu. A s obzirom na to da imamo i povoljnije hranivo od drugih, konkurentni smo i sa cenom,“ naglašava živinar iz Glibovca.

Proizvodnja piletine postaje jeftinija

U nastavku izjave, Stanojlović ističe da „Robins“ raspolaže najnovijom tehnologijom u svetu. Posebno je ponosan na inkubatorsku stanicu sa kapacitetom da paralelno održava 600.000 jaja nedeljno. „Tehnologijom smo optimizovali proizvodnju. Uvedeni su neki novi parametri koji su ranije bili nepoznanica u inkubiranju kod nas,“ naglašava Stanojlović. Dodao je pritom da bi uz izvoz u EU proizvodnja u Srbiji bila udvostručena. I država bi dobila novi zamah time, navodi on, jer bi bilo više zapošljenih i više novca od poreza. Za ovakav poduhvat, slaže se struka srpskog živinarstva, potrebno je i jačanje zajednice proizvođača živine u Srbiji i regionu.

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Stanojlović za kraj svoje izjave navodi da proizvodnja piletine konačno postaje malo jeftinija. „Cene inputa su konačno počele da padaju i nadamo se da ćemo sada moći da radimo naše kalkulacije troškova i zarada normalno. Prema našoj analizi, u Srbiji jedemo najjeftiniju piletinu u regionu a ako je sto odsto i u mesarama i u marketima sve iz domaće proizvodnje, potrošači mogu da budu sigurni da to što kupuju jeste bezbedno i kvalitetno,“ navodi on.

Izvor: 24 Sedam

 

Prethodni tekst„Sajam poljoprivrede“ u Kragujevcu otvoren uspešno
Sledeći tekst„Vinska vizija Otvorenog Balkana“: enološki event kakav je Srbiji potreban