Naslovna Vesti Biće protest

Biće protest

153
0

Čim se čuje reč „protest“, pogotovo „protest poljoprivrednika“, znate i sami koja je prva recentna referenca. Ali izgleda se opet nešto sprema. Ovaj put, doduše, na domaćem terenu.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Zamislite prizor u kojem postoji 700 plastenika, svaki sa deset tona proizvoda po plasteniku. Sada zamislite da neko zarađuje 70 hiljada evra godišnje od tog prinosa, koristeći taj novac za pokrivanje troškova i osiguranje egzistencije. Međutim, sada zamislite da neko odustane od svega toga, odlučivši se uništiti ceo usev kupusa, spanaća ili možda paprike, zbog umora od niskih otkupnih cena i loše kvalitete uvozne robe. To je stvarnost na Jugu Srbije koja je podstakla povrtare iz leskovačkog kraja da se upuste u proteste.

Kakav će protest biti sada?

Aleksandar Kocić iz sela Svirca je na čelu ovog pokreta. On je naglasio da su povrtari leskovačkog kraja odlučili da pokrenu proteste kao odgovor na ovu situaciju. Pritom je dalje naveo da on lično drži 40 plastenika, ali se godinama suočava sa milionskim dugovima koji nisu njegovi. On nije mogao da živi od svog rada, ali je istakao da više neće biti naivan i da će se ozbiljno pridružiti protestima.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Potom je izjavio da je glavni zahtev povrtara da se njihovo povrće nađe u velikim marketima umesto uvozne robe iz Albanije i Makedonije, uz naglasak da protesti imaju za cilj ne samo zaštitu povrtara nego i potrošača.

Kocić je takođe izneo primere aktuelnih cena povrća na kvantašu u Leskovcu, istakavši da se zbog loše situacije povrće uzorava jer se ne isplati berba. On je dodao da je neophodno rešiti probleme dugovanja na ime poljoprivrednih doprinosa, kao i isplatu odštete za prošlogodišnje nepogode.

YouTube Screenshot
Izvor: South Media

Na kraju je najavio sastanak sa poslanicima iz Leskovca kako bi izneli svoje probleme, ističući da smatra da ima pun kredibilitet za pregovore s predstavnicima vlasti, jer u tom kraju postoji 700 plastenika, svaki sa deset tona robe.

Izvor: Dobro jutro