Naslovna Vesti Biljka na radnom stolu u kancelariji zaštitiće vas od stresa

Biljka na radnom stolu u kancelariji zaštitiće vas od stresa

Ako ste imali naporan dan na poslu, pod stresom ste zbog rokova, sastanaka, šefa, možda bi vam pomoglo gledanje u biljku, tvrde naučnici iz Japana.

404
0
Foto: Pixabay

Naučnici su zajedno sa radnicima u jednoj kompaniji za proizvodnju struje u Japanu radili eksperiment koji je merio njihov nivo stresa. Otkrili su promene u nivou stresa pre i posle eksperimenta sa biljkama. 

Rezultati su nedavno objavljeni u časopisu HortTechnology i pokazali su da se broj zaposlenih sa visokim rezultatima na testu za merenje anksioznosti, nakon eksperimenta promenio. A kod 27 odsto zaposlenih zabeležen je značajan pad otkucaja srca u mirovanju.

Urađene su brojne studije u kojima je glavni predmet istraživanja bilo to kako sobne biljke utiču na zdravlje, ali većina je obavljena ili u laboratoriji ili u kancelarijskom okruženju i uključivala je samo pasivnu interakciju.

“Rezultati istraživanja pokazuju da bi poslodaci trebalo da ohrabruju svoje radnika da rade “odmor u prirodi” koji bi trajao tri minuta. Na ovaj način mentalno zdravlje zaposlenih moglo bi se poboljšati” rekao je dr Masahiro Toioda, glavni autor studije i profesor na Univerzitetu u Hiogo-u, gde je specijalizovana za hortikulturnu terapiju.

Ova studija nastavlja da ukazuje na to da biljke blagotvorno deluje na ljude.

Foto: Pixabay

Prema pozitivnim povratnim informacijama, polovina učesnika istraživanja zavolela je svoje biljke, možda je i to imalo uticaj na smanjenje stresa. Međutim, briga o biljci nekima je donela i dodatni stres, a kako bi izbegli da učesnici osećaju anksioznost kada im se biljke osuše ili uvenu, naučnici su imali biljke za zamenu.

Ukoliko niste u mogućnosti da držite biljku na stolu, autori studije savetuju, da bi i gledanje kroz prozor moglo pomoći, a još bolja bi bila i kratka šetnja van zgrade u kojoj radite.