Naslovna Blog „BIMAL grupa“ novi vlasnik fabrike jestivog ulja „Sunce“

„BIMAL grupa“ novi vlasnik fabrike jestivog ulja „Sunce“

721
0
Foto: Pixabay

Od 1. juna, „BIMAL grupa“ iz Brčkog je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike jestivog ulja „Sunce.“ Tim postupkom, „BIMAL grupa“ je postala jedini vlasnik kompanije.

Postupak je pokrenut 2019. godine, kada je grupa stekla neposrednu kontrolu nad „Suncem“ kao većinski vlasnik. Sto odsto vlasništva „BIMAL grupa“ je stekla 25. maja ove godine kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Kako navode iz „BIMAL-a“, potpuno preuzimanje somborske fabrike je oduvek bio primarni cilj.

Foto: Pixabay

Ilija Studen, predsednik uprave „Studen Grupe“ i generalni direktor „BIMAL-a“, naglasio je da je akvizicija deo procesa širenja grupe i jačanja njenog uticaja na Zapadnom Balkanu. Naglasio je da je firma, preimenovana u „BIMAL Sunce“, dostigla planirani nivo proizvodnje od 200 tona dnevno u protekle tri godine. „U toku su dalje investicije koje za cilj imaju podizanje efikasnosti fabrike i proizvodnje koja je komplementarna fabrici „BIMAL“ iz Brčkog,“ zaključio je Studen.

Proizvodnja suncokretovog ulja
Izvor: shutterstock.com

Paralelnom proizvodnjom u fabrikama u Brčku i Somboru, „BIMAL grupa“ će plasirati više od 250,000 poluproizvoda i proizvoda godišnje. Proizvedena roba će biti plasirana na regionalnom tržištu, kao i izvozna tržišta Turske i Bliskog Istoka. Porast u proizvodnim kapacitetima će očvrstiti poziciju „BIMAL Grupe“ i na tržištu EU. Pritom, ostvaruje se i potencijal izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Somborska fabrika „Sunce“ je aktivno poslovala od svog osnivanja 1972. godine pod imenom OOUR „INUS“. Tokom svog istorijata, „Sunce“ se bavilo izradom  svih vrsta uljarica, jestivog sirovog i rafinisanog ulja, kao i ambalaže od plastične mase za sopstvene potrebe. Pri vrhuncu proizvodnje, „Sunce“ je proizvodilo ulja svrstana u tri kategorije kvaliteta: Classic, Premium i Exclusive. I pre akvizicije od strane „BIMAL grupe“, „Sunce“ je inoviralo na polju proizvodne tehnologije.

„Sunce“ je najnovija kompanija koju „BIMAL grupa“ poseduje na prostoru Srbije. Među ostalima su „BIMAL BEČEJKA“ u Bečeju, kao i „BIMAL Trading“ i „BIMAL Invest“ u Beogradu.

 

Izvor: RTS