Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „BioSense“: Fenotipizacija biljaka najsavremenijim sredstvima

„BioSense“: Fenotipizacija biljaka najsavremenijim sredstvima

88
0

Bolja zemlja se ponovo sastala sa našim sagovornicima instituta „BioSense“ u Novom Sadu, u modernoj laboratoriji za fenotipizaciju biljaka. Naša sagovornica, istraživačica Željana Grbović, nam je u detalj pojasnila kako laboratorija funkcioniše, koji su njeni benefiti, i kako može da pomogne domaćem agraru.

Grbović je istakla da laboratorija sadrži različite senzore i tipove kamera za detaljnu analizu biljke. Sama laboratorija u institutu se sastoji od tri jedinice. U prvoj se nalazi tzv. „Plantscreen“ sistem koji sadrži kinetičku fluorescencu. Ovde se, ističe Grbović, vrši analiza hlorofila i samog zdravlja biljke. „Na osnovu ovog senzora možemo bolje da upoznamo samu biologiju i fiziologiju biljaka i odgovor biljke na stres,“ dodaje Grbović.

„BioSense“ u službi struke i proizvodnje

U nastavku izjave, Grbović je pomenula da se u narednoj, drugoj jedinici nalaze RGB kamere visoke rezolucije. One služe da detaljno izuče morfologiju biljaka i analiziraju fenotipske karakteristike kulture poput visina i prinosa.

Izvor: Bolja zemlja

U istoj prostoriji se nalazi i moderni 3D skener koji još detaljnije proučava biljku. Time daje analizu u 3D prostoru, dozvoljavajući naučnicima još dublji uvid u karakteristike biljke i sve promene koje se dešavaju na istoj.

Treća jedinica sadrži kamere za hiperspektralno snimanje. Grbović naglašava da se u ovom kabinetu snimaju i vidljivi i nevidljivi delovi spektra biljke, odnosno one promene koje ne možemo da zapazimo golim okom. Kako naglašava ova istraživačica, ovo je ključno po praćenje hemijskih promena u biljkama, čime dobijamo bolji uvid u njeno zdravlje i šta konkretno utiče na otpornost i kvalitet kulture.

Izvor: Bolja zemlja

Termalna kamera visoke preciznosti je isto sastavni deo laboratorije. Kako sagovornica naglašava za Bolju zemlju, na osnovu ove kamere stručnjaci mogu vrlo detaljno da prate dinamiku promene temperature koja je direktni indikator i odgovor biljke na stres.

„Na osnovu višedimenzionalnih podataka koje dobijamo iz ove laboratorije, može da se vrši vrlo precizna selekcija i odabir onih biljaka koje su najotpornije na promenu klimatskih uslova sa kojima se svakodnevno susrećemo,“ dodaje Grbović. „A samim tim i sa različitim okruženjima i u različitim klimatskim uslovima u kojima biljke rastu.“

Izvor: Bolja zemlja

O pojedinostima ove laboratorije možete saznati još u video prilogu Bolje zemlje na našem matičnom YouTube kanalu.

Prethodni tekstObrada, sejanje i đubrenje – sve u jednom prohodu!
Sledeći tekstFutoški kupus: stanje, izazovi, budućnost