Naslovna Vesti Bitka za „Agrokor“: Ko dobija u agrarnoj igri prestola?

Bitka za „Agrokor“: Ko dobija u agrarnoj igri prestola?

67
0

„Fortenova“, negdašnji „Agrokor“, je i dalje u fazi gde se ponuđači interesuju da ga preuzmu, a situacija nije ništa manje aktuelna. Prema informacijama koje je objavila Nova TV, „Podravka“ iz Koprivnice i konzorcijum sastavljen od dva slavonska proizvođača, „Žito“ i „Osatina“ grupa, podneli su neobavezujuće ponude za kupovinu četiri kompanije koje su deo Fortenova Grupe.

Podsetimo, prodaja poljoprivrednog poslovanja deo je sporazuma s vodećim nesankcioniranim kreditorom „Fortenove“, američkim fondom HPS-om. U junu prošle godine, zaključen je novi finansijski aranžman na period od 15 meseci, nakon što kompanija nije uspela da na finansijskom tržištu pronađe stranu koja bi bila spremna da refinansira obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi evra.

Izvor: N1

Kome ide „Agrokor“? Evo činjenica

Kao deo pomenutog aranžmana, jedan od uslova bio je da „Fortenova“ do kraja godine pokrene proces prodaje „Belja“, „Vupika“, „PIK-a Vinkovci“ i „Vinke“, kompanija koje su 2022. godine ostvarile prihode od poslovanja u visini od 345 miliona evra i neto dobit od 17,4 miliona evra. Bivši „Agrokor“, a sadašnja „Fortenova Grupa“, obrađuje oko 40.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini oko dva i po odsto ukupne obradive površine u Hrvatskoj.

Za potencijalne kupce poljoprivrednog zemljišta „Fortenove“ to je izazovna situacija. Procenjena vrednost poljoprivrednog biznisa za bivši „Agrokor“ kreće se između 420 i 500 miliona evra, uključujući i dugove od oko 360 miliona evra. To znači da bi kupac trebao platiti između 60 i 140 miliona evra, uz preuzimanje postojećih dugova.

Foto: Pixabay

„Podravka“, „Osatina“ i druge grupe

Martina Dalić, direktorka „Podravke“, već neko vreme izražava spremnost za akvizicije, a proizvodnja hrane „Fortenove“ bi se dobro uklopila u portfelj koprivničke kompanije.

Poslednju značajnu akviziciju „Podravka“ je imala pre devet godina, kada je preuzela većinski udeo u slovenskom „Žitu“ za 33 miliona evra. U poslednjih nekoliko godina, koprivnički prehrambeni div je modernizovao svoje poslovanje i značajno poboljšao profitabilnost. To mu daje dobru osnovu za daljnje širenje poslovanja.

Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Konsolidirani prihodi od prodaje „Podravke“ u 2023. godini iznosili su 713,8 miliona evra. Sa druge strane je neto dobit iznosila 67,6 miliona evra. Kako se navodi, to predstavlja godišnji rast od 34,9%.

„Podravka“ ima snažan finansijski potencijal i nizak nivo zaduženosti, što bi joj omogućilo da bez problema finansira preuzimanje poljoprivrednog poslovanja „Fortenove“.

Kompanije „Žito“ i „Osatina“ imaju slabije finansijske pokazatelje u poređenju s „Podravkom“, ali udruženim snagama mogu ozbiljno konkurisati koprivničkoj kompaniji.

Grupa „Žito“, u vlasništvu Marka Pipunića, obuhvata tridesetak kompanija čiji ukupni prihod premašuje 600 miliona evra. Najveća kompanija „Žito“ ostvarila je 2022. godine prihode od 375,3 miliona evra, uz dobit od 19,3 miliona evra. „Žito“ se bavi proizvodnjom raznih poljoprivrednih proizvoda, a Pipunićeva grupa posluje i u drugim delatnostima.

Izvor: Osatina grupa – zvanična Fejsbuk stranica

„Osatina“ grupa, manji partner u konzorcijumu, jedan je od vodećih proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj. U 2022. godini, kompanija je ostvarila prihode od 92,4 miliona evra i dobit od 2,9 miliona evra.

Kompanija Mirka Evačića, sa sedištem u Viškovcima kod Đakova, najviše je zainteresovana za kompaniju „PIK Vinkovci“, s obzirom na to da se njeno poslovanje uglavnom bavi povrtarstvom.

Izvor: Delta Holding – zvanična Fejsbuk stranica

I mi konja za trku imamo

Hrvatski mediji su spomenuli srpsku kompaniju „Delta Holding“ kao mogućeg kupca imovine bivšeg „Agrokora“.

Baš na dan kada je Fortenova grupa najavila početak istraživanja interesa potencijalnih kupaca, iz Delta Holdinga Miroslava Miškovića odgovorili su na upit lista „Jutarnji“ da bi poljoprivredni biznis apsolutno odgovarao njihovim planovima. Međutim, trenutno nemaju dovoljno informacija o procesu prodaje.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Luka Popović, generalni direktor Delta Agrara, izjavio je na konferenciji za medije, kojoj je prisustvovao i „Blic Biznis“, da su oni očekivali da će se dogoditi prodaja poljoprivrednog biznisa Fortenove. Ali su istakli da prvo moraju da vide šta se prodaje i pod kojim uslovima. Dodao je da gledaju dobre prilike za poslovanje i da ne beže ni od čega, pa ni od potencijalnih partnerstava.

Takođe je istakao da bi taj deo poljoprivredne proizvodnje apsolutno odgovarao njihovim potrebama. Samim tim, nema sumnje da su to najbolja imanja u Hrvatskoj trenutno. Rekao je da imaju ogromne potencijale u izvozu, budući da su jedan od najvećih izvoznika semenske robe iz Srbije. Uz to, jako im je interesantno razmotriti čak i pristup jadranskim lukama, ako se takva opcija otvori. Međutim, istakao je da im je potrebno puno više informacija o tome kako će se to raditi i pod kojim uslovima. Ali im svakako zvuči interesantno, zaključio je.

Izvor: Blic