Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Brkić: potrebna potpuna promena pri pokrajinskoj poljoprivrednoj politici

Brkić: potrebna potpuna promena pri pokrajinskoj poljoprivrednoj politici

124
0

Nosilac liste „Srbijа protiv nasilja“ na pokrajinskim izborima i potpredsednik stranke Srbija Centar dr Mihailo Brkić recentno je dao izjavu po pitanju stanja poljoprivrede u Pokrajini. Tim povodom je izjavio da mi pre svega moramo da promenimo „vrednosnu politiku“ kroz promene u obrazovanju, zdravstvu i vladavini zakona, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Izvor: SRCE Srbija Centar zvanična Facebook stranica

Što se tiče poljoprivrede, Brkić je apostrofirao ključne mere koje će lista sprovoditi. To je pre svega podrška poljoprivredi unutar šire politike ruralnog razvoja. Posebna pažnja će biti posvećena novoj inicijativi za razvoj prehrambene industrije. Njegovi planovi obuhvataju:

  • neophodne akcije za obnavljanje uloge robnih rezervi
  • uspostavljanje politike osiguranja useva i stoke
  • posebne politike usmerene ka mladim poljoprivrednicima kako bi se sprečilo iseljavanje iz sela.
Vojvodina
Foto: Unsplash

Brkić naknadno naglašava da su ove mere u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Uz to, naglasio je da glavni cilj mora biti da poljoprivredni proizvođači imaju dugoročnu izvesnost. „A danas se politika u poljoprivredi vodi ad hok gde se jedne godine daju subvencije kad ima novca, pa se onda ukidaju kad u budžetu nema novca,“ apostrofirao je opet Brkić.

Šta Brkić misli o trenutnom stanju?

Prema njegovim rečima, aktuelni protesti bi trebalo da budu dovoljan indikator o delotvornosti trenutne vlasti. Drugim rečima, oni pokazuju koliko je stanje zapravo loše. „Niko se ne buni zato što mu je dobro niti to oni rade iz obesti“, kaže Brkić. „Njih je muka naterala da se mrznu i da na putevima traže svoja prava.“

Foto: Freepik/jannoon028

On ističe da poljoprivreda u Vojvodini predstavlja „otvorenu fabriku“ s posebnim izazovima kao što su navodnjavanje i ekološki problemi povezani s urbanim naseljima. Iz tih razloga, Brkić smatra opravdanim i potrebnim proširivanje nadležnosti pokrajinskog parlamenta u oblasti poljoprivrede.

Kada je reč o poteškoćama u snabdevanju vodom, Brkić izražava nezadovoljstvo time što problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu još uvek nije rešen, nazivajući to sramotnim. „Aktuelni režim je osam godina na vlasti što predstavlja „dugoročan period u planiranju“, a ključni problemi se ne rešavaju,“ zaključio je izjavu Brkić.

Izvor: Novi Magazin

Prethodni tekstMilošević: poljoprivrednici su svi saglasni da im je život težak
Sledeći tekstSnabdevanje vodom za tri loznička sela