Naslovna Blog Bršljan: kako je koristan i zašto ga treba koristiti?

Bršljan: kako je koristan i zašto ga treba koristiti?

79
0

Od svih biljaka koje se uzgajaju na našim prostorima, prosečan agrarni proizvođač zasigurno ne bi pomislio na svima poznatu puzavicu bršljan. Ona je, ipak, biljka prijemčivija za urbanije prostore. Ljudi vole da gaje bršljan u svom domu. Može se pronaći na fasadama, terasama ili u sobi. Lak je za održavanje, jer je jedna od najotpornijih biljaka na razne uslove, a blagotvorno utiče na čistoću i kvalitet vazduha, što ističe za „Dobro jutro“ Biljana Nenković.

„Bršljan može da ukloni preko 60% prisutne plesni iz vazduha, zatim gljivice, kao i polovinu čestica bakterijskog porekla. Čisti vazduh od duvanskog dima. Posle samo šest sati u prostoriji on će znatno prečistiti vazduh. Jedini oprez je držati ga van domašaja dece i kućnih ljubimaca, zbog otrovnih listova,“ veli Nenković o ovoj kulturi.

Photo by Tiaan Nell on Unsplash

Bršljan u detalj

U nastavku izjave, Nenković apostrofira kako, u kući kao sobna biljka, bršljan zahteva malo više pažnje. „U saksiji je potrebno napraviti drenažni sloj od kamenčića i tokom zime zalivati jednom u deset dana. Voli umerenu temperaturu. Poželjno je skoro svakodnevno orošavanja destilovanom vodom sobne temperature, jer mu ne prija suv vazduh od grejanja. Može da se zaliva i kišnicom, čak i ohlađenom vodom u kojoj se kuvalo povrće,“ naglašava ona. „Stavite ga na mesta sa dosta svetlosti, bez direktnog sunca. Povremeno brisanje prašine sa listova je, takođe, poželjno. Sobni bršljan se deli na onaj sa čisto zelenim listovima i sa šarenim listovima.

Kada bršljan postane prevelik za svoj prostor, moguće ga je podrezati, ali se to radi samo na donjim delovima grana. Ako iz saksije počnu da izlaze korenčići, vreme je da ga presadite u veću posudu, obično svake dve godine. Razmnožavanje bršljana je jednostavno reznicama. Zamolite komšije, koje već imaju bršljan u dvorištu, da vam daju reznicu dužine otprilike 10 centimetara, zasadite je u saksiju, i vrlo brzo će se ukoreniti i početi rast. Po potrebi, bršljan može ostati u kući ili se presaditi u dvorište na odgovarajuće mesto.

Photo by Konrad Koller on Unsplash

Bršljan je izdržljiva biljka, ali ponekad može biti napadnut od strane lisnih vaši ili crvenog pauka. Ovaj problem se može rešiti primenom insekticida i redovnim tuširanjem biljke. Ako listovi požute, to može ukazivati na prekomerno zalivanje. Bledi listovi mogu biti znak nedostatka svetlosti ili da je saksija premala. Opadanje listova takođe može signalizirati nedostatak svetlosti. Suvi listovi ukazuju da biljka možda nije zadovoljna temperaturom u prostoriji ili nedostatkom vlage.

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstSmola, smola, indikator bola – rad je preči da se drvo leči
Sledeći tekstRadovan Ćendić i pčelarstvo: Tamo i natrag