Naslovna Blog Burata, sir od kravljeg i bivoljeg mleka – u domaćoj režiji!

Burata, sir od kravljeg i bivoljeg mleka – u domaćoj režiji!

142
0

Dejan Krstić, iz restorana i farme „Bela reka“, proizvodi unikatan proizvod. U pitanju je burata, sir od kravljeg mleka koji u sebi ima i procenat bivoljeg mleka.

Izvor: Bela Reka Farmland zvanični sajt

U Srbiji je još uvek pristupačno nabaviti kvalitetan sir i meso, tvrde kulinarski stručnjaci. Ovo je suprotno situaciji u nekim zemljama Zapadne Evrope gde su takvi proizvodi visoko cenjeni. Međutim, za restorane koji teže vrhunskom kvalitetu, jedna neobična opcija može biti otvaranje sopstvene farme. Krstić je upravo primer takvog jednog domaćina, čiji je angažman i doveo do proizvodnje burate.

„Kao jedini u Srbiji pravimo buratu, sir od kravljeg mleka u čijem je sastavu deseti deo bivolje mleko, a ima i straćatelu, nešto poput kajmaka. Ima vrlo malo soli, traje deset dana, a, kao i ostale proizvode, pravimo ga gotovo na organski način na našoj farmi na Homolju,“ veli s ponosom Krstić.

Izvor: Bela Reka Farmland zvanični sajt

Naša burata mušterije hvata

Kako naglašava ovaj domaćin dalje u svojoj izjavi, pored kravljeg, ovčijeg i kozjeg sira, tvrdog odležalog do godinu dana, i „kriški“, na ovoj farmi se od pre mesec dana pravi mocarela. Ali s njegove farme ne dolazi samo izuzetno kvalitetan sir. Osim ovaca i koza, uzgaja i aberdin angus goveda škotskog porekla, prilagođena uzgoju na otvorenom. Njihovo meso je dostupno za kupovinu i već se koristi u restoranima u Beogradu i Novom Sadu.

Restorani vrhunskog kvaliteta u Beogradu i Novom Sadu nabavljaju meso i sir od ove farme. Pritom, dostupne su i u maloprodaji u „Idea/Merkator“ objektima u ova dva grada, kao i u suvenirnici unutar restorana na Novom Beogradu. Takođe, proizvodi su dostupni i putem onlajn prodaje preko veb sajta, s isporukom unutar 24 sata.

Izvor: Bela Reka Farmland zvanični sajt

„Nije teško prodati ni u Srbiji, ako imate pravu stvar. Interesovanje je veliko, čak nam traže i za izvoz, ali to trenutno ne možemo da postignemo sa našim kapacitetima a da ne ugrozimo kvalitet. Ipak je to ozbiljna zahvat jer ne možete da se pojavite na tržištu i posle tri meseci kažete da robe nema,“ apostrofira Krstić.

Nastavljajući u istom ritmu, bez žurbe, Krstić je pristupio ovom projektu korak po korak, obogaćujući svoju ponudu novim proizvodima. Ističući visok kvalitet na kojem insistira, privlači veliko interesovanje, kao i činjenica koja, nažalost, u Srbiji često igra ključnu ulogu – povoljna cena.

Izvor: Bela Reka Farmland zvanični sajt

„Mi naše cene nismo pomerali dve i po godine a znate da je sve otišlo u nebo poslednjih godinu i po dana. Mislim da ne postoji više niko u Srbiji ko u tom periodu nije povećavao cene,“ zaključuje Krstić.

Izvor: 24 Sedam

Prethodni tekstTaraški krompir korak pred nestanak – zašto ova kultura polako odumire?
Sledeći tekstSrpska malina, sve po starom – ali da li postoji spas za uzgajivače crvenog zlata?