Naslovna Blog BZ Specijal, 5.deo: Sarajevski veterinar najavio svetsku pandemiju godinu dana ranije

BZ Specijal, 5.deo: Sarajevski veterinar najavio svetsku pandemiju godinu dana ranije

568
0

Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Veterinar iz Zavoda za epizootiologiju u Sarajevu, stručnjak za zdravlje životinja, član mnogih međunarodnih veterinarskih asocijacija Nihad Fejzić, bio je jedan od mnogih lekara koji su pandemiju korona virusa najavili mnogo ranije. Doktor Fejzić, pre više od godinu i po dana, u izjavi za bosanske medije rekao je:

“Više nije upitno da će doći do svetske pandemije korona virusa, nego je pitanje kada.”

Ova najava, iz perspektive sadašnjeg trenutka, deluje kao proročanstvo. Međutim, imajući u vidu da se veterinari svakodnevno sreću sa korona i ostalim virusima, za koje gotovo svi lekari tvrde da su, u najvećem mogućem procentu, životinjskog porekla, ova izjava i ne deluje tako proročki.

Redakcija portala Bolja zemlja, istraživala je da li ovaj virus može da pogodi životinje u ovom obliku u kojem se pojavio i napao ljude i šta kaže međunarodno priznat veterinar.

Profesor doktor Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, međunarodni stručnjak u oblasti ekonomike zdravlja životinja, gostujući na Face HD TV, kaže da je, zahvaljujući tome što je imao pristup svim svetskim istraživanjima kojeredovno prati kao i stalnim kontaktima sa kolegama širom sveta, imao dovoljno informacija koje su ukazivale na pandemiju korona virusa. Njegova prognoza o pandemiji, bila je utemeljena na svim naučnim podacima.

Dr Fejzić: Nažalost, reakcija nije bilo. Nisam ih ni očekivao. I sada, kada se to dogodilo, veliki broj svetskih političara i dalje govori kako to nije ništa. Ali, tu smo gde smo. – kaže dr Fejzić.

Sada, takođe radimo jedan novi, emergentni virus, preko međunarodne Organizacije za hranu i poljoprivredu. Virus se pojavio najpre kod riba 2007. godine u Izraelu, nakon čega se proširio i na još neke druge zemlje. I sad imamo tipičnu situaciju kada je reč o ovakvim pojavama. Zemlje kriju pojavu virusa.

Ono što je interesantno, taj virus nije zoonatski, ne prenosi se na ljude, ali pravi ogromne ekonomske štete jedne vrste riba. Ali, u Africi ljudi žive od ribe. Taj virus je iz iste familije virusa kao što su influenca virusi. Influenca virusi, koji su krenuli iz Azije, još kada je bio ptičiji grip, to je prva zoonatska epidemija posle sezonske influence, ukazivala nam je da influenca virus ima pandemijski karakter.

Korona virusi su velika familija virusa, koji su dobili ime po svom izgledu krune, koja će nas koštati i zdravstvenog sistema i svetske ekonomije – kaže dr Fejzić.

On objašnjava da je virus loptastog oblika sa puno šiljaka i da je upravo taj šiljak na kruni, koji se naziva S protein, možda ključan za pronalazak vakcine, kako kažu poslednja istraživanja. Šiljak je po supstanci glikoprotein, kao jedan od tri proteina od kojih se sastoji, a glikoprotein je taj koji dovodi do promena u našem organizmu.

Doktor Fejzić kaže da je pretnja korona virusa svetu vrlo očekivana i da je on sporadično prelazio na čoveka, ali to nije imalo pandemijski karakter, niti je bilo tolika pretnja po čoveka, budući da su simptomi bili neznatni. Međutim, kako smo stigli preko SARS-a, MERS-a do današnje situacije? Put je bio zanimljiv sa naučne tačke gledišta, upozorenja je bilo mnogo, ali civilizacija pretnju nije shvatila ozbiljno.

Dr Fejzić: Najekskluzivniju kafu na svetu proizvodi jedna azijska životinja mačka civetka, koju reklamiraju danas holivudske zvezde Morgan Frimen i Džek Nikolson. Te životinje uzgajaju se na farmama i one se hrane kafom. Ekskluzivitet te kafe stiže nam iz izmeta ovih životinja. Cena po kilogramu danas ide od 200 do 400 dolara, a ukoliko je “proizvela” divlja civetka, cena te kafe ide i do nekoliko hiljada dolara. E ta civetka i šišmiši su primarni rezervoari korona virusa.

Uzročnik SARS-a 2002. je korona virus, koji se pojavio šezdesetih godina prošlog veka i bio je veoma prisutan u životinjskom svetu. I mi u BIH imamo korona virus kod životinja. Kućni ljubimci mogu da obole, međutim preventivno se vakcinišu. Korona virus koji danas egzistira kod peradi, goveda i svinja ne napada čoveka. Bar još ne. SARS je humani korona virus i ima ih ukupno sedam. Četiri od sedam izazivaju blagu prehladu i napadaju samo gornje respiratorne organe.

E sad, govorimo o SARS-ukoji je prvi od korona virusa prešao sa životinje, konkretno šišmiša, na čoveka. Nauka je dokazala da se pojavio kod tri divlje životinje: civetka, pacov i ljuskavac, neka vrsta mravojeda. I na nepoznat način, za koji nemamo konkretnih saznanja i dokaza šta se tačno desilo, prešao na čoveka. I mi smo imali prvo upozorenje za korona viruse još 2002. godine.

Naučnici su tada upozorili da se nešto dešava sa korona virusom. Svetski političari, koji finansiraju nauku, nisu reagovali. Interesantno je da je ekskluzivitet na svetskom nivou kafa koju prerađuje životinja koja je rezervoar korona virusa, a još interesantnije je da tu životinju pojedu, kada odsluži svoje.

Inače, šoljica ove kafe košta 90 dolara i smatra se prestižom i čistom egzotikom. Aroma kafe potiče upravo iz izmeta mačke civetke, koja se hrani voćem i plodovima trešnje. Probavni sistem ovih mačaka preradi trešnju, doda aromu i formira zrno koje se koristi za proizvodnju najskuplje kafe na svetu. Kroz istoriju, civetke su lutale plantažama kafe, ali kada je ovo postao unosan biznis, mačke su počeli da zatvaraju u kaveze. Sada, kada pogledamo civilizaciju u kojoj živimo, ne možemo da kažemo da su virusi napali ljude, već da smo mi osvajačka rasa koja konstantno unosi disbalans u prirodne ekosisteme.

Dr Fejzić: U veterinarskoj struci stalno se srećemo sa tim vrstama bolesti. U našu laboratoriju i dalje dolaze uzorci zoonoze, kao što je bruceloza, koja takođe prelazi na ljude. Imamo i Kju groznicu koja je takođe veoma prisutna, kao i leptospirozu i mnoge druge viruse i bakterije kod kojih smo razvili mehanizme kontrole. Kod COVID19, koji je genetski najbliži SARS-u, problem je nešto drugo.

Nije problem kada bolest direktno pređe sa životinje na čoveka, ali problem nastaje kada se bolest širi horizontalno, sa čoveka na čoveka. SARS je stao sam od sebe, MERS još uvek nije stao. Između ova dva virusa imali smo deset godina vremena. Za to vreme nismo nešto puno naučili. MERS, koji takođe ima poreklo od šišmiša, a prenosnik je bila kamila i to u Saudijskoj Arabiji, imao je daleko veću smrtnost nego što imamo kod COVID19. Posle se proširio i u druge zemlje. Vršeno je istraživanje da li može da se prenese i na druge životinje, pa je utvrđeno da ne može. Međutim, sad se pojavljuje i kod jedne vrste lame.

Doktor Fejzić ističe da je tada napravljena civilizacijska greška, jer pojava SARS-a i MERS-a nije shvaćena ozbiljno, kao ni upozorenja nauke. Budući da se radilo o relativno malom broju zaraženih, proizvodnja vakcine protiv ova dva virusa nije odobrena, jer biotehnološke kopanije nisu videle u ovome nikakav komercijalni karakter. Da je tada proizvedena vakcina, danas ne bismo imali pandemiju COVID19. A ovaj problem ćemo rešiti tek kada budemo imali vakcinu, na kojoj se sada brzo i intenzivno radi, što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija.

Da li je Bil Gejts igrao mračnu ili humanističku ulogu u ovoj globalnoj pandemijskoj priči, ko je stopirao vakcine, zašto nisu poslušani apeli naučnika i ko je sve alarmirao, možete saznati u nastavku intervjua.