Naslovna Poljoprivreda ČAČAK U ZNAKU USPEHA! Most izgrađen u rekordnom roku, plus uručenje subvencija...

ČAČAK U ZNAKU USPEHA! Most izgrađen u rekordnom roku, plus uručenje subvencija za poljoprivrednike

83
0

Grad Čačak i okolna sela ovih par nedelja beleže izuzetne pobede na polju agrara i lokalne infrastrukture, što se da videti u dva ključna događaja. Prvi uključuje izgradnju i otvaranje renoviranog mosta između sela Mrčajevci i Mršinci. Drugi se vezuje za dodelu subvencija poljoprivrednicima za nabavku nove mehanizacije.

YouTube Screenshot:
Izvor: Glas Zapadne Srbije

Čačak pre završnog roka „sredio“ most

Novoizgrađeni most na putu Mrčajevci – Mršinci preko Zapadne Morave, čija izgradnja je završena četiri i po meseca ranije od planiranog roka, zvanično je pušten u saobraćaj u subotu 25. novembra.  Krajem prošle godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo je oko 500 miliona dinara. Grad Čačak je raspisao tender i pronašao izvođača za rekonstrukciju starog mosta. Međutim, početak pripremnih radova bio je prekinut junskim poplavama, koje su uzrokovale potpuno urušavanje mosta.

„Moralo je doći do izmene plana, tako da smo novim projektom obezbedili dodatnih 224 miliona dinara, na kraju je ceo projekat koštao više od 700 miliona kako bi se uradio potpuno novi most,“ istakao je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić. „Kako u svakoj nesreći ima nešto dobro, tako i ovde je dobro što je urađen novi most. Jer je sada on u rasponu preko 100 metara, nosivosti preko 60 tona i mnogo je veći nego što je lokalni put. I zaista može biti na svakom regionalnom i magistralnom putu. Ovako pokazujemo kako Republika i grad mogu zajedno da rade na zadovoljstvo građana.“

YouTube Screenshot:
Izvor: Glas Zapadne Srbije

U nastavku izjave, Vesić se zahvalio svim građanima koji su strpljivo čekali izgradnju mosta. „Znam koliko su morali kilometara da pređu sa jedne na drugu stranu do svojih njiva. Čak smo letos razmišljali da sa vojskom postavimo pontonski most, ali smo odustali. Želim da se zahvalim kompaniji Loteks. Ovo je prvi put da je jedna kompanija uspela da ovako brzo uradi most. Za tri i po meseca urađen je projekat i most pušten u saobraćaj. To se nikada do sada nije desilo.“

Neverovatan poduhvat

Gradonečelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je ovo veoma veliki i značajan em građevinski, em projektantski poduhvat. „Za nepuna četiri meseca i projektovanje i izvođenje ovako kapitalnog i velikog dela, kao što je most preko Zapadne Morave, koji spaja levu i desnu obalu, odnosno Mrčajevce i Mršince. Prvenstveno, zahvalnost dugujemo Loteks grupi, gde smo videli da naši neimari mogu da idu u korak sa svetskim izvođačima, jer su marljivo radili svakoga dana. Takođe, izgrađen je i jedan mali most raspona 13 metara, nosivosti takođe 60 tona. Ovo je veliki dan za sve proizvođače, koji idu u smeru ka auto-putu Miloš Veliki iz Ježevice, Slatine, Mršinaca sa velikim kamionima i šleperima,“ apostrofirao je Todorović.

YouTube Screenshot:
Izvor: Glas Zapadne Srbije

Tehnički direktor kompanije Loteks Bratislav Ugrenović se takođe obratio prisutnima. Rekao je da je građevincima veliko zadovoljstvo kada završe bilo koji objekat. Međutim, veli on, posebno im je milo kada je on sa ovakvom simbolikom kao što je most, tada je osmeh još veći. „Zaboravljamo na sve muke, radove, neprospavane noći koje smo imali da bi završili ovakav posao. Razumeli smo sve muke stanovništva ovog dela Srbije, uložili smo veliki trud i napor i na demontaži starog mosta, uzbrzanom projektu i izvođenju paralelno i uspeli smo da ga završimo četiri i po meseca pre samog roka,“ dodao je Ugrinović.

Agrar dobio „boost“

Naravno, ratari su mogli da slave i sa dodatnim pobedama, pošto su sem novog mosta dobili i podsticaje za poljoprivredu. Oko 300 poljoprivrednih proizvođača iz okoline Čačka je koristilo subvencije lokalne samouprave radi poboljšanja poljoprivredne proizvodnje. Subvencije su omogućile Čačanskim poljoprivrednicima da nabave devet novih traktora. Takođe, 21 poljoprivrednik je stekao zemljište uz podršku Grada, dok je više od 250 proizvođača kupilo različite priključke za poljoprivredne mašine ili opremu za navodnjavanje.

YouTube Screenshot:
Izvor: Glas Zapadne Srbije

Ove godine, gradski budžet je izdvojio 67,5 miliona dinara za subvencije poljoprivrednicima. Grad Čačak je takođe alocirao dodatnih 27 miliona dinara za različite potrebe poljoprivrednih proizvođača, uključujući finansiranje protivgradne zaštite, prevoz rinfuznog kukuruza, edukaciju u inostranstvu, i prvi put su dodeljene subvencije za đubrivo u iznosu od 13 miliona dinara.

Izvori: Glas Zapadne Srbije, AgroTV