Naslovna Poljoprivreda Čajetina: stižu subvencije! (daju pare)

Čajetina: stižu subvencije! (daju pare)

75
0

Stižu nove subvencije! Ako ste registrovani vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u opštini Čajetina, imate i čemu da se nadate! A evo i nešto više detalja o tome.

Dakle, vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Čajetina su potpisali ugovore vezane za odobrene subvencije sa Privrednim društvom „Zlatiborski eko agrar“ za razvoj poljoprivrede u toj opštini. Ova sredstva proistekla su iz javnog poziva za podsticaje poljoprivrednicima u Čajetini, što čini ukupan iznos od nešto više od 34 miliona dinara. Opštinski budžet subvencije za poljoprivredu iznosi 45 miliona dinara, pa će preostali iznos biti raspoređen na jesen putem konkursa koji će biti objavljen u septembru.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

„Iznos od 34.129.440 dinara je opredeljen za 272 privredna gazdinstva koja su konkurisala na ovom javnom pozivu“, naglasio je direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Marko Marić. Prema njegovim rečima, bile su raspisane četiri mere:

  • uvećanje stada sopstvenog zapata (subvencije od 10.319.070 dinara, za 123 podnosioca zahteva)
  • prerada na gazdinstvima (3.198.835 dinara, za 13 zahteva)
  • ulaganje u fizičku imovinu (20.611.535 dinara, za 231 zahtev)
  • podrška mladima (Poljoprivrednoj školi ,,Ljubo Mićić’ iz Požege se svake godine isplaćuje pomoć od 600.000 dinara).

Kako on naglašava, svi treba da budemo svesni koliko su to dobre mere i koliko su dobre okolnosti u kojima se radi. „Trudićemo se da ubuduće ovo bude praksa i da na ovaj način budemo efikasniji u isplati sredstava subvencija“, apostrofirao je Marić.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Marić je rekao da su se okupili da ih informišu o proteklom javnom pozivu. Podsećamo, poziv je trajao od 15. marta do 15. aprila i prošao je uspešno. Naglasio je da skup nije politički obojen, ali da je politički važan jer Opština Čajetina ima opredeljenje da u protekloj dekadi apsolutno stoji kao podrška svima koji se bave tim poslom.

Subvencije, detaljnije

Govoreći pred prisutnim lokalnim poljoprivrednicima, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izrazio je zahvalnost što doprinose održivom razvoju opštine Čajetina. Istakao je njihovu brigu o opštini i državi. Pritom je naglasio da bez podrške razvoju poljoprivrede u ruralnim područjima ne možemo očekivati napredak i budućnost. Stamatović je istakao napore Opštine u pronalaženju sredstava za poljoprivrednike, kako finansijskih tako i infrastrukturnih, koje su uložene širom sela.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Dodao je da su zaposleni u Zlatiborskom eko agraru, koji je osnovan pre nekoliko godina, posvećeni praćenju i primeni savremenih poljoprivrednih tehnologija. Takođe je naglasio da su finansijska sredstva za pomoć poljoprivrednicima obezbeđena kroz strateški razvoj turizma na Zlatiboru. Stamatović je istakao da će selo i njegovi stanovnici u daljim razvojnim planovima uvek biti prioritet Opštine.

Izvor: Glas Zapadne Srbije