Naslovna Poljoprivreda Čajetina: Usvojen program razvoja poljoprivrede

Čajetina: Usvojen program razvoja poljoprivrede

111
0

Odbornici skupštine opštine Čajetina dali su saglasnost na Program razvoja poljoprivrede i ruralni razvoj u ovom mestu. Na sednici je bilo i pokoje reči o neophodnim sredstvima za rekonstrukciju SB Čigota nakon požara koji se desio 26. januara.

YouTube Screenshot
Izvor: Zlatiborpress

„Čajetina kroz svašta prošla“

Opština Čajetina ove godine planira izdvojiti 45 miliona dinara za subvencije i podsticaje u poljoprivredi. U odnosu na prethodne godine, postoji nova inicijativa koja se odnosi na povećanje procenata subvencija. Od ove godine, subvencije za organsku proizvodnju će se povećati na 50% do 100%, dok će ostale subvencije biti povećane sa 40% na 65%.

„Ovo predstavlja značajan korak napred u podršci našim poljoprivrednicima“, izjavio je predsednik Skupštine Arsen Đurić. „Takođe smo usvojili i izmenu Osnivačkog akta ZOO Higijena zarad otvaranje veterinarske ambulante, a usvojili smo i nekoliko izveštaja za kompenzacije koje su rađene  u prethodnom periodu. Usvojili smo i Deklaraciju o zaštiti pčela, odnosno , opština Čajetina se pridružila ostalim opštinama u inicijativi za zaštitu pčela. Deklaracija podrazumeva pre svega javno informisanje i edukaciju stanovništva i poljoprivrednih proizvođača o ispravnoj upotrebi pesticida , kao i o podizanju svesti o značaju pčela za prirodu i živi svet, proizvodnju hrane, kao i pokušaj da se spreči zaprašivanje komaraca iz vazduha sredstvima koja su štetna po pčele . U našem kraju to i nije slučaj, ali po Vojvodini i drugim delovima Srbije ima i toga.“

YouTube Screenshot
Izvor: Zlatiborpress

Pitanje SB Čigote i požara

Na ovoj sednici se govorilo i o požaru koji je u noći 26. januara zahvatio gornje spratove SB Čigota na Zlatiboru. V.d. direktora Čigote, Aleksandar Simić, koji je ujedno i odbornik SO Čajetina.

„Značajno je da nema povređenih i nastradalih. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali na sreću medicinska oprema nije oštećena. Opština Čajetina sa svim svojim javnim preduzećima , ali i RFZO, RFZPO koji je i vlasnik Čigote su odreagovali odmah, i narednih dana će biti izvršena sanacija tog krova kako bi jedan deo objekta mogao da se stavi u funkciju. U međuvremenu će se raditi projekat na rekonstrukciji čitavog oštećenog dela  i nadam se da će Čigota vrlo brzo ponovo biti u funkciji“, dodao je Đurić.

YouTube Screenshot
Izvor: Zlatiborpress

Predsednik opštine, Milan Stamatović, se osvrnuo na besprekoran šezdesetogodišnji rad Čigote. Ova ustanova je u rehabilitacionom i zdravstvenom smislu puno značila pre svega građanima ove opštine, a i šire. Samim tim će se njenoj rekonstrukciji pristupiti što hitnije.

„Sad kad se uključilo i Ministarstvo, vrlo brzo ćemo znati, kada se izvrši procena štete i na osnovu idejnog rešenja, koliko novca treba da se odvoji. Ali, sigurno verujte da će za rekonstrukciju trebati oko pet miliona evra, da bi se uradio i ovaj blok onako kako treba. Da bude za primer“, rekao je Stamatović.

Izvor: ZoomUE

Prethodni tekstPopis: tužne činjenice
Sledeći tekstRučna pumpa za vodu sa klatnom – rešenje za bunare Veljka Milkovića sa globalnim opsegom