Naslovna Blog Čamurlija bogatija za traktor! Perica Ilić najnoviji dobitnik subvencija

Čamurlija bogatija za traktor! Perica Ilić najnoviji dobitnik subvencija

145
0

Porodica Perice Ilića iz Čamurlije je posvećena poljoprivredi već gotovo sto godina, a tek nedavno su dobili subvencije od grada da nabave traktor. Ilić obrađuje svoje, ali i zemljište komšija. Samim tim, traktor će mu dobro doći kako bi lakše obrađivao oko 30 hektara zemlje.

„Ja nikada ne bih mogao da kupim traktor, još moj otac i stric su kupili traktor, ja sam ga nasledio. Sada se ukazala prilika, dobio sam kreditnu podršku. Bio sam spreman da odustanem od poljoprivrede, nisam mogao više da se borim sa starim mašinama“, veli Ilić.

Foto: Pixabay

Traktor u pravi čas!

Većnik Grada Niša za poljoprivredu, Slobodan Ranđelović, naglasio je da je tokom poslednje tri godine grad Niš putem konkursa dodelio subvencije za nabavku 26 traktora u vrednosti od preko 30 miliona dinara.

„Pratićemo impute koje dobijamo preko Republike Srbije, pa ćemo za sledeću godinu sigurno više pomoći one koji se bave stočarstvom i proizvodnjom meda. Osnažićemo Udruženja kako bi povećali proizvodnju u Nišu imali dovoljnu količinu meda za izvoz,“ izjavio je Ranđelović.

Izvor: Pixabay

Kako je naglasio, preko 10 miliona dinara biće namenjeno mladim poljoprivrednicima. „Oni koji žive najmanje tri godine na selu a mlađi su od 40 godina dobiće subvenciju od 80 posto za opremu, sadni materijal ili za početak biznisa. U ovoj je godini za pomoć poljoprivrednicima izdvojeno oko 43 miliona dinara, a za sledeću se očekuje da bude i veći.“

Ulaganje u agrar prioritet

Razvoj poljoprivrede predstavlja perspektivnu priliku za napredak Niša, dok poljoprivrednici trenutno koriste traktore starije od četiri decenije. „Svaka čas ljudima koji su odlučili da žive od poljoprivrede. Jako je važno da od njih čujemo sugestije. Mi kao grad možemo da im pomognemo u stvarima koje njima olakšavaju bavljenje poljoprivredom. Kamo sreće da je više onih koji žive na selu,“ rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

turbokompresori interkuleri

Gradonačelnica Niša obećava unapređenje života u 66 seoskih naselja. Fokusiraće se na poboljšanje vodovodne infrastrukture, izgradnju kanalizacije te rekonstrukciju i održavanje seoskih puteva. „Od vaših proizvoda živi čitav grad. Država radi na raznim programima, ali pre svega vaš glas koji nam daje sve te smernice je jako važan”, apostrofirala je gradonačelnica.

Predsednik Gradske opštine Crveni krst, prof. dr Miroslav Milutinović, ističe da se većina poljoprivrednih useva prostire na području ove opštine koja obuhvata 23 sela. „Ove godine smo izdvojili 6 miliona dinara i uradili 12 atarskih puteva. Dobro je to da postoji tendencija da se mladi vraćaju na selo i rade na zasadima od po 10 hektara. Zadovoljstvo nam je što se poljoprivreda itekako razvija,“ naglasio je dr Milutinović.

Izvor: Glas Juga

Prethodni tekst„Lekovita poljoprivreda“ jedan od četiri ključna projekta u Subotici
Sledeći tekstTrgovina u usponu svih kultura, pšenica na vrhu drugu sedmicu zaredom