Naslovna Poljoprivreda Cene žitarica, voća i industrijskog bilja u drastičnom padu

Cene žitarica, voća i industrijskog bilja u drastičnom padu

271
0

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu 2023. godine smanjene su za 33,5% u odnosu na isti period prethodne sezone.

Cene prošle godine više

Ako se posmatraju glavne grupe proizvoda, najveći uticaj primećen je u grupama Žita ( pad od 39,1%), Voće (pad od 56,1%) i Industrijsko bilje (pad od 40,8%). Treba navesti da su cene proizvođača u julu ove godine zabeležile porast od 1,6% u odnosu na pređašnji mesec. Najveći rast zabeležen je u grupama Žita (3,1%) i Industrijsko bilje (4,7%).

Ako posmatramo period januar-jun, vidimo prosečno povećanje cena proizvođača od 3,8% u odnosu na isti period prethodne godine. Naime, u prvoj polovini 2022., najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama Stoka i živina (14,8%) i Stočni proizvodi (46,1%).

Foto: Freepik/wirestock

Suncokret za 37.5 dinara

Kako objavljuje kompanija Viktorija Oil, objavljena je i konačna cena suncokreta, u iznosu od 37,5 dinara, na paritetu utovareno u vozilo. Kako se navodi u uslovima prijema i otkupa, prima se isključivo suncokret koji je zreo, zdrav, nezaražen štetočinama i bolestima. Maksimalna dozvoljena vlaga robe je do 16%, a primese do 8%.

Baza za obračun merkantilnog suncokreta je vlaga 9% i primese 2%. Za svaki procenat vlage preko ili ispod 9% odbija se ili dodaje procenat primljene količine u odnosu 1:1. Za svaki procenat primesa preko ili ispod dva odsto odbija se ili dodaje procenat primljene količine u odnosu 1:1.

Prema uslovima prijema i otkupa suncokreta novog roda, za vlagu iznad 12% za pojedinačne isporuke po vozilu naplaćuju se troškovi sušenja u iznosu 5 evra po toni po procentu vlage iznad 12%. U ovu cenu nije uračunat PDV.

Otkup pasulja i žitarica

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja. Oglas uključuje i razmenu belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu iste kulture. Otkup se odnosi na prinose iz poslednjeg mogućeg roda, u cilju obnavljanja postojećih zaliha. Količina belog pasulja, ističe se u oglasu, je 68.000 kilograma, šarenog pasulja 192.300 kilograma, a pirinča 434.150 kilograma.

Plaćanje se obavlja kompenzacijom nakon isporuke navedenih roba koje su predmet razmene. Istaknuti rok za dostavljanje ponuda je najkasnije do 22. septembra, do 10h. Ponude se dostavljaju preporučenom poštom ili u pisarnicu Direkciji. Sve naknadne informacije mogu se dobiti u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Izvori: Agrosmart (1, 2, 3)