Naslovna Poljoprivreda Četiri tačke za uspeh u uzgoju krava

Četiri tačke za uspeh u uzgoju krava

570
0

Ekipa Bolje zemlje posetila je Nikolu Petrovića iz Lipovca, koji je ispričao porodičnu priču o mlečnom govedarstvu koja je počela još 2014.godine.

Naime, Nikola je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, odsek za agorekonomiju, a nakon nezadovoljstva na poslovnom mestu, pre osam godina odlučio je da uveze prve junice iz Austrije i, kasnije, Nemačke. Muške teliće prodaju sedam do deset dana nakon telenja, jer se ne bave tovom. Akcenat je bačen na proizvodnju mleka, a da bi proizvodnja opstala bilo je potrebno da Nikola i njegov otac rade i po 20 sati dnevno i ulažu u mehanizaciju.

Ne bave se samo stočarstvom, već i ratarstvom, da bi mogli da proizvedu dovoljno hrane za stoku. Obrađuju oko 80 hektara zemlje, gde je veći deo zemlje u zakupu, a ostatak (oko 20ha) je njihova zemlja.

Sve krave su isključivo simentalske rase, tolerantne i otporne na hladnoću i zimu. Kako je Nikola objasnio, za krave je najbitnija dobra ventilacija objekata. Sto grla im je cilj, a da 70% bude upravo korišćeno za mužu.

U planu je da naprave novi objekat, novu štalu po uzoru na zapadno-evropske standarde gde će muža biti robotizovana. Zato je neophodno da rade na genetici novih grla koja dolaze na mužu, koriste semena koja daju dobar kvalitet vimena, koja su, zatim, namenjena robotskoj muži.

Ključ uspeha jeste vrhunska ishrana, vrhunska nega, vrhunska muža i vrhunska reprodukcija. Bez ove četiri stavke nema dobrog rezultata.