Naslovna Vesti Čokolada poskupela – klima kriva

Čokolada poskupela – klima kriva

85
0

Čokolada u Srbiji značajno je poskupela poslednjih meseci. Glavni razlog za to su klimatske promene koje pogađaju proizvodnju kakaoa, osnovne sirovine za ovaj omiljeni slatkiš. Globalno, nepovoljni meteorološki uslovi i bolesti useva su doveli do smanjenja prinosa kakaoa, što je rezultiralo rastom cena na svetskom tržištu.

Izvor: Pixabay (besplatno za korišćenje pod Pixabay licencom)

Prema rečima Žarka Milanovića, pomoćnika ministra unutrašnje i spoljne trgovine, istaknut je značaj globalnih kretanja u ceni kakaoa i njihov uticaj na lokalne proizvođače. On je naglasio da Srbija, kao mala zemlja, ima ograničenu elastičnost na brze promene na globalnom tržištu. Ovo je posebno primetno u kategorijama gde nije proizvođač primarne sirovine, kao što je slučaj sa kakaom. Dodao je da su srpski proizvođači ograničeni u pravljenju dugoročnih ugovora za fiksiranje cena sirovina, što otežava stabilnost i predvidivost njihovih proizvođačkih cena. On je istakao važnost razvoja robnih berzi i jačanja institucija tržišta kapitala u Srbiji kako bi se bolje predvideli i upravljali sirovinskim troškovima koji dolaze sa međunarodnih tržišta.

Može li čokolada pojeftiniti?

S obzirom na rastuće troškove kakaoa, neki proizvođači u Srbiji razmatraju zamenu kakao-putera jeftinijim, biljnim mastima. Na taj način bi smanjili cenu proizvodnje čokolade. Bisa Amidžić, diplomirani inženjer tehnologije, obratila se medijima na ovu temu. Ona stiče da zamena kakao-putera palminim uljem i drugim biljnim mastima može smanjiti troškove proizvodnje. Ali, kako apostrofira, takođe može uticati na kvalitet i nutritivnu vrednost finalnog proizvoda. Ona je naglasila da biljne masti, posebno hidrogenizovane, sadrže više zasićenih masti i trans-masnih kiselina. Podsećamo, ove supstance su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Image by congerdesign from Pixabay

Amidžićeva je istakla da mnoge zemlje zahtevaju deklarisanje sadržaja trans-masnih kiselina na nutritivnim tabelama na ambalaži proizvoda. Potrošači trebaju biti pažljivi pri konzumiranju proizvoda koji sadrže hidrogenizovane biljne masti i obratiti pažnju na deklaracije sastojaka kako bi napravili informisani izbor.

Da bi održali kvalitet svojih proizvoda, proizvođači čokolade moraju uravnotežiti rastuće troškove s održavanjem standarda kvaliteta. Tako će mnogi biti prisiljeni da podignu cene. međutim, svakako veruju da će potrošači podržati napore da se sačuva autentičnost i nutritivna vrednost čokolade. Važno je podizanje svesti o ovim izazovima i transparentno informisanje potrošača o kvalitetu proizvoda. Tako bi se osigurala dugoročna održivost tržišta čokolade u Srbiji.

Image by jacqueline macou from Pixabay

Iako su cene čokolada porasle, emotivna veza koju one donose podstaći će potrošače da prilagode svoje navike kako bi zadržali užitak koji pruža prava čokolada.

Izvor: Politika