Naslovna Poljoprivreda Crna Gora sprečila uvoz srpske breskve, zvaničnici se izvinili

Crna Gora sprečila uvoz srpske breskve, zvaničnici se izvinili

102
0

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove izvinila se javnosti zbog davanja pogrešne informacije da je u 10 tona voća koje je iz Srbije Crna Gora uvezla nađen zabranjeni pesticid hlorpirofos. Direktor uprave Vladimir Đaković je izjavio za Radio Televiziju Crne gore da je sprečen uvoz gotovo 10 tona breskvi i nektarina poreklom iz naše zemlje koje je navodno posedovalo ovaj opasan pesticid. Međutim, kako ističe, pogrešno je shvatio informaciju koja mu je u tom trenutku bila preneta.

„Kako je svaki naš mesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mesecu, tako smo na pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima,“ naglasili su predstavnici Uprave za bezbednost hrane. „Pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije.“

Breskva

Zašto je Crna Gora zabranila uvoz srpskog voća?

U svojoj originalnoj izjavi, Đaković je istakao da je svih 10 tona prijavljenog voća vraćeno. Naglasio je pritom koliko je hlorpirifos štetan. „Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija. Na graničnom prelazu Dobrakovo je oko 10 tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom. I to je sve vraćeno,“ izjavio je Đaković.

Međutim, kako se ispostavilo, hlorpirifos je još uvek dozvoljen i u Srbiji i u Crnoj Gori, Međutim, aplicira se u striktno i jasno propisanim količinama. Pritom, u Srbiji je on aktivno dozvoljen samo u tretiranju šećerne repe.

Saradnja među upravama na visokom nivou

Iz Uprave, u nastavku izjave, saznajemo o aktivnostima ove institucije glede provere nivoa rezidua pesticida u svežim voćkama. „Naravno, kao i u prethodnom periodu sprovodimo redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi sveže voće i povrće o čemu smo već više puta informisali javnost. Pojačanom kontrolom ustanovljen je prisustvo prekomerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom. Napominjemo da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o hlorpirifosu,“ stoji u izjavi.

Čelnici i članovi Uprave su tom prilikom izjavili da će kao i inače svi izveštaji biti transparentni i dostupni svima. „Sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou. I Srbija je, statistički gledano, država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki. Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i svrha našeg delovanja,“ zaključuju iz Uprave.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se takođe oglasilo povodom ovog sleda događaja. U saopštenju na sajtu Ministarstva se ističe da nije zabranjen izvoz srpskog voća u EU i da su to samo besmislice i laži. „Naime, samo u avgustu ove godine Srbija je izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene,“ istaknuto je u izjavi Ministarstva. „Istovremeno i Srbija, kao i svi, radi uzorkovanje na graničnim prelazima. I samo u toku ove godine od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka.“

Izvori: Danas,  24 Sedam

Prethodni tekstOdržan 10. jubilarni Dan polja, soja u fokusu
Sledeći tekstTanasković: Država će ispuniti sve što je obećala poljoprivrednicima