Naslovna Poljoprivreda Crvena paprika Zapadnog Pomoravlja: prinosi i kvalitet

Crvena paprika Zapadnog Pomoravlja: prinosi i kvalitet

111
0

Pomoravska sela opštine Čačak ove sezone grabe punom parom u povrtarstvu, a crvena paprika im je jedna od glavnih kultura. Kako ističu lokalci, skupa je „kao suvo zlato“, poredeći domaći ajvar sa kavijarom.

Na polju paprike Dane Dukanac u čačanskom selu Viljuša po jedna paprika dostiže težinu i do 450 grama. Ova povrtarka dotičnu kulturu prodaje na svojim tezgama po ceni od 180 dinara. „Kao što vidite, ovo što je ostalo nakon grada, ovo je vrh, i rod je dobar. Ono što je ostalo, naravno. Ono što je otišlo, to je šteta pola-pola“ ističe Dukanac. Dodala je da je selo pretrpelo razne padavine, pre svega grad i poplave. Ovo je takođe uticalo na izgled i klasu useva.

Prelomivši papriku na pola, domaćica je i demonstrirala zašto se crvena paprika iz ovog podneblja traži. „Kao što vidite, mesnata je, velika, teška 450 grama kao moja ruka,“ rekla je. „Baš onako kako tržište zahteva.“

Crvena paprika izvanrednog kvaliteta

U nastavku izjave, povrtarka je dodala par reči o samom nivou kvaliteta plodova. „Naša paprika je odličnog kvaliteta, uprkos poplavama i gradu koje su zahvatili ovaj naš kraj, a i rod je dobar ove sezone. Međutim, moram da kažem to je paprika koja je ostala posle svih neprilika i da je i šteta pola – pola, da nije bilo vremenskih neuslova bilo bi sve duplirano. Ovde možete da nađete papriku težine i do 450 grama što znači da su u kilogramu skoro tri paprike, odnosno dve,“ veli Dukanac u svojoj izjavi za Glas Zapadne Srbije. Treba naglasiti da u ovom delu zemlje na pojedinim tezgama i u marketima cena crvene paprike nekad prevazilazi i cenu od 220 dinara po kilogramu.

foto: J. El Omari, kisela paprika sa medom
foto: J. El Omari

Dukanac je posebno istakla da mušterije njene paprike naručuju direktno kod njene kuće. Apostrofirala je da imaju stalne mušterije koje već dugi niz godina pazare povrće upravo kod nje. Lamentirala je što cena nije preko 180 dinara, po kojoj je sada prodaje, ali je dodala da se „nekako uklapaju“ i u ovaj iznos. „Potražnja je ogromna, male su količine robe. Pošto je nevreme uništilo prinose, ponuda je mala. Ali izborićemo se,“ zaključuje Dukanac.

Izvor. Glas Zapadne Srbije

Prethodni tekstSajam zdrave hrane u Sopotu
Sledeći tekstTanasković: novi sastanak sa poljoprivrednicima