Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Čuruški eko-agrar, berza sitnih životinja, Marija na selu i srednje škole –...

Čuruški eko-agrar, berza sitnih životinja, Marija na selu i srednje škole – još vesti…

80
0

Šta je to eko-agrar u Čurugu? Ko prodaje sitne životinje? Koja naša glumica se u jeku popularnosti dislocirala na selo? A srednje škole? Sve to saznajte u redovima ispod, u još jednoj turi agrarnih vesti.

Foto: Freepik/jannoon028

Eko-agrar i njegov značaj

Koncept uspešnog poslovanja Zlatiborskog eko-agrara, kompanije sa sedištem u opštini Čajetina koja integriše različite sektore agrara i podržava poljoprivredna gazdinstva u unapređenju poslovanja, verovatno će biti primenjen i u Čurugu. Time će Opština Žabalj postati prva u Vojvodini čiji će poljoprivrednici koristiti inovativni poslovni model u agrobiznisu.

Inicijativa poljoprivrednika u Čurugu za osnivanje privrednog društva Čuruški eko-agrar, po uzoru na model poslovanja koji je već uspešno primenjen u Opštini Čajetina kroz Zlatiborski eko-agrar, pokrenuta je.

Foto: Freepik/freepik

„Priča je sasvim realna. Imamo veliku količinu zemlje. Naš atar čini oko 20 hiljada hektara sa pašnjacima. Imamo potencijal da to ostvarimo i mislim da mi to možemo. Imamo dosta mladih ljudi koji se bave poljoprivredom. Očekujemo formiranje Čuruškog eko-agrara. Kako se radi svuda u svetu, treba da radimo i mi. Zašto bismo mi zaostajali za bilo kim“, veli Zoran Mitrović iz Čuruga.

Eko-agrar, u još malo detalja

Saša Vujić, koji poznaje situaciju u agraru, istakao je prednosti novog poslovnog modela poljoprivrednika u oblasti agrobiznisa.

Foto: Pixabay

„Poljoprivrednici su članovi skupštine, nadzornog i upravnog odbora, i oni odlučuju o svemu. Oni su vlasnici robe do momenta prodaje, i niko ne može da manipuliše tom robom, što pruža određenu stabilnost u odnosu na postojeće zemljoradničke zadruge. U Čurugu smo naišli na interesovanje određenog broja poljoprivrednika i planiramo da odemo sa njima u Čajetinu, da vide kako to tamo funkcioniše“, apostrofirao je Vujić.

Očekuje se da će novi model poslovanja u agraru omogućiti poljoprivrednicima širom Srbije veću sigurnost, stabilnost i održivost u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Image by Kasjan Farbisz from Pixabay

Tamo gde se životinjke trampe

U Jagodini je održana 11. izložba sitnih životinja, hrane i opreme, iako je bilo hladno i kišovito. Učesnici su bili uzgajivači papagaja, golubova, pernate živine, kunića i drugih sitnih životinja iz različitih delova Srbije.

Većina posetilaca bila je dece koja su došla da vide i maze životinje, a neki od njih su uspeli da ubede roditelje da im kupe nekog kućnog ljubimca. Organizator izložbe je Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja iz Jagodine, a sledeća izložba će biti održana tokom jeseni.

Izvor: Marija Petronijević – zvaničan Instagram profil

Od glamura televizije do ruralnog mira i tišine

Marija Petronijević život u gradu zamenila je seoskom idilom. Glumica se u jeku popularnosti, iako je imala ozbiljan potencijal da postane jedna od najangažovanijih, povukla iz javnog sveta i posvetila poljoprivredi i stočarstvu.

Sa svojom porodicom vratila se u rodno selo Visibabe, gde je napravila farmu, te sada uživa u mirnom životu daleko od kamera. Glumica ima svoje stado ovaca, rasadnik, veliku baštu, ali i košnice. Jedan od komšija bio je toliko oduševljen da joj je u znak dobrodošlice poklonio ovcu, što je glumicu još više podstaklo da ostane na selu i bavi se zemljoradnjom i uzgajanjem životinja.

Izvor: Marija Petronijević – zvaničan Instagram profil

U jednom od najnovijih postova na svom Instagram nalogu, Petronijević je čak i podelila sa svojim pratiocima sve benefite bosiljka. Sadnice u njenom ataru deluju privlačno, a kako se čini, ona svoj novi ruralni život shvata i te kako ozbiljno.

Subvencije za srednje škole (daju pare)

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu donosi odluku o raspodeli 32 miliona dinara za nabavku opreme naučno-istraživačkim institucijama, srednjim poljoprivrednim i drugim školama koje obrazuju učenike u oblasti poljoprivrede. Prema saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinske vlade, srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu i Kanjiži dobijaju po četiri miliona dinara, dok će Poljoprivredna škola u Bačkoj Topoli dobiti 3,95 miliona dinara.

Izvor: Shutterstock/librakv

Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Poljoprivrednoj školi u Futogu dodeljuje se po 3,9 miliona dinara, dok je za srednju stručnu školu Stevan Petrović Brile iz Rume predviđeno 3,84 miliona dinara. Poljoprivrednoj školi u Vršcu odobreno je 3,53 miliona dinara, srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi u Somboru 2,93 miliona dinara, a srednjoj stručnoj školi Vasa Pelagić u Kovinu 1,95 miliona dinara.

Ove institucije će koristiti dobijeni novac za nabavku različite opreme, uključujući traktore, traktore sa navigacijom i autopilot mašine za obradu zemljišta u vinogradima, mašine za obradu zemljišta u voćnjacima, mulčere, cisterne, međuredne kultivatore, traktorske prskalice, specijalizovane dronove i GPS uređaje za navigaciju traktora.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Takođe, novac će biti iskorišćen za nabavku sakupljača plodova voća sa duvačem, traktorskih tresača grana, baterijskih makaza za orezivanje, sakupljača sena, poluteških drljača, valjaka, protivgradnih mreža sa opremom za ugradnju, panelnih ograda sa opremom za ugradnju, mašina za pranje voća sa mlinom, kao i motokultivatora sa dodacima za freziranje i kosačicom.

Izvori: Dobro jutro, Alo, RTV (1, 2)