Naslovna Blog „Čuvarkuća“ likeri – toliko dobri da ih pokrivamo dvaput

„Čuvarkuća“ likeri – toliko dobri da ih pokrivamo dvaput

323
0

U naselju Tršić kod Loznice, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, kafe i konak „Čuvarkuća“ redovno mami turiste. Upravo tim rečima smo počeli članak u septembru prošle godine. I stvarno, fokus nam je bio na sam konak. Vlasnik istog, Željko Matić, nam je detaljno opisao šta ovo zdanje čini odličnim.

Ali danas nismo tu zbog samog konaka, barem ne u celosti. Ovde smo jer nas interesuje ono što „Čuvarkuća“ proizvodno nudi – interesuju nas likeri.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični sajt

Ljubav, istrajnost, uspeh

Pre nekoliko godina, Matić je posedovao oko trideset različitih likera koje je proizvodio sam. Tada su ti likeri bili privlačni, lako se konzumirali i izuzetno popularni među Matićevim posetiocima. Od tada pa do danas je proširio svoj asortiman na preko 150 likera, kreirajući neke od ukusa samostalno, dok je za neke dobio pomoć od prijatelja i po zahtevu ljubitelja ovog pića.

„Za otvaranje kafe konak Čuvarkuće, na poklon sam od strica i strine, dobio recept jednog likera koji je deo strinine porodične tradicije. Kako bi mi kafe imao nešto što nema niko, jer je i vizuelno skroz jedna nova i umetnička priča, taj liker se savršeno uklopio u priču,“ dodao je Matić.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični sajt

Od ovog vrednog vlasnika je svaki novi gost kafea prvih godinu dana dobijao po jedan liker gratis. Pritom su gosti konak „Čuvarkuće“ dobijali po jednu čuvarkuću. Liker je postao toliko popularan da je odlučio da ga proizvodi i da ga uvrsti u stalnu ponudu kafića.

„Pošto sam i sam kreativan i uvek želim da gostu ponudim nešto novo, rešio sam da istražujem, a tu mi je puno pomogla knjiga koju su mi  otac i majka poklonili, u kojoj je opisano sve što mi treba da stvaram druge ukuse. Liker po strininom receptu je ostao u stalnoj obnovljivoj postavci, i ima ga stalno, dok se ostali ukusi smenjuju i menjaju,“ veli Matić.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični sajt

„Čuvarkuća“ likeri dobitna kombinacija za goste

Kako sagovornik ističe, za spravljanje likera je nekad potrebno i do sedam nedelja. Prema njegovim rečima, kvalitetni likeri su oni koji odstoje duže. „Počeo sam da eksperimentišem, šta sa čim ide, ne ide, može. Ne mogu se požaliti da sam napravio kiks sa nekim ukusima, ili da sam nešto morao baciti. Ukoliko mi se neki ukus nije svideo, poboljšavao se sa drugim ukusima, voćem, travama, začinima, da bi dobio svoju notu, jer je to ipak alkohol, pa slabo ili nikako može da propadne,“ veli on.

Liker od čuvarkuće, po kojoj je konak i dobio ime, je i dalje najtraženiji u asortimanu, kako tvrdi Matić. „Najpopularniji je svakako prvi ukus likera od čuvarkuće, jer se on služio dve godine i svi su ga zavoleli. Zatim, liker od plave ljubičice, višnje, maline, cvekle, smokve, kardamona, ananasa, kivija. Nekome se više sviđa aloja, nekome više kakao sa cimetom, nekome više kafa/kardamon, a nekome se uopšte ne sviđa. Svako ima svoj ukus , ali su ljudi navikli da dođu u Čuvarkuću da probaju nov liker. To je sada tradicija, pa gosti često moje likere zovu „Željkova paukovača“,“ istakao je.

Izvor: Dobro jutro