Naslovna Blog Cvetkov: „Alat je bitan, ali i strast i želja“

Cvetkov: „Alat je bitan, ali i strast i želja“

67
0

Miloš Cvetkov iz sela Smilovci na obroncima Stare planine sa ocem Zoranom i majkom Lenčetom vodi porodičnu farmu. Dotična postoji od 2007. godine.

Miloš je stekao diplomu na Pravnom fakultetu u Nišu, ali je nakon toga odmah odlučio da se vrati na porodično imanje kako bi dalje razvio i unapredio posao sa svojim roditeljima. Poljoprivreda je bila deo Miloševog života još od detinjstva, jer je njihova porodična farma prisutna već 18 godina. Danas, oni proizvode i isporučuju 2.000 litara mleka dnevno, a krave koje imaju, posebne su vrste – frizijske rase Holštajn.

Foto: Pixabay

Porodica Cvetkov uzgaja ovu posebnu rasu krava pored Smilovskih jezera, na 750 metara nadmorske visine. Ova rasa krava je poznata po tome što daje najviše mleka, ali je istovremeno veoma zahtevna za negu.

„Teže su za čuvanje u našem kraju, ali smo mi kroz praksu naučili da ih pazimo,“ istakao se Cvetkov. „Lakše obolevaju, teže se osemenjavaju, sve je komplikovanije nego kod Simentalki. Trenutno imam 130 goveda, od čega su 70 muzne krave. Ostalo je prateći ženski podmladak koji čuvamo za sopstveni remont stada, ako dođe do uginuća ili ekonomskog izlučenja, odnosno ako prestanu da daju mleko“.

Cvetkov voli da se širi od zadovoljstva vezanog za mleko

Ova farme predstavlja moderno uređeno poljoprivredno gazdinstvo, opremljeno sa tehnologijom koja omogućava praćenje performansi svake krave pojedinačno, uključujući količinu mleka koju daje i bilo kakva odstupanja u proizvodnji. Na farmi se nalaze sistemi za praćenje podataka o svakoj kravi, od njenog rođenja do perioda osemenjavanja i telenja. Izmuzište za krave je opremljeno sa 2 x 6 mašina za mužu, omogućavajući da se istovremeno muze 12 krava. Takođe, prisutno je i mesto za skupljanje i čuvanje mleka, poznato kao laktofriz, koje održava temperaturu na 3°C.

Važno je napomenuti da mleko ostaje zatvoreno u sistemu i ne dolazi u dodir sa spoljnim svetlom, direktno se transportujući iz sistema za mužu u laktofriz, a potom kroz cevovode u cisternu za prevoz. Zbog ovog zatvorenog sistema, rizik od prisustva bakterija ili somatskih ćelija u mleku je minimalan. Takođe, nivo aflatoksina, koji su prisutni u mleku, je gotovo zanemarljiv, znatno ispod evropskih standarda, što se verovatno može pripisati ishrani i senima sa Stare planine.

Subvencije za mleko

Porodica Cvetkov koristi subvencije koje su dostupne putem e-agrara, gde je proces prijave pojednostavljen i traje samo nekoliko minuta. Preko Uprave za agrarna plaćanja, dobili su podsticaje, a Miloš ističe da je dobio isplatu za sve podnete zahteve. U bliskoj budućnosti, planiraju da pokrenu proizvodnju kačkavalja, proizvoda koji je ovom kraju širom poznat.

Miloš ističe da je njegova želja ozbiljno se posvetiti preradi mleka, proizvodnji sira i poznatog staroplaninskog kačkavalja. Smatra da je uvek isplativije imati gotov proizvod, te naglašava važnost kompletiranja procesa proizvodnje.

krave
 foto J. El Omari

Porodični biznis

U porodici su troje članova sa fakultetskim diplomama: Miloš, njegova majka i supruga. Ipak, odlučili su da se posvete poljoprivredi. Miloš je u braku sa Anđelom i imaju dvogodišnju ćerkicu Teonu. Takođe, Miloš ima mlađu sestru, Petru, koja pohađa gimnaziju i živi na farmi. Iako joj nedostaju komšije, Petri je put do škole udaljen 10 km. Ipak, porodica se nada da će se i ona zainteresovati da nastavi porodični posao.

Miloševa posvećenost ovom poslu potvrđena je kroz nagradu „Najdomaćin 2023“. Na ceremoniji proglašenja pobednika ovog takmičenja, koje je organizovano u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Miloš nije mogao da sakrije svoje emocije.

„Iskreno, iznenađen sam ovom nagradom,“ apostrofirao je sagovornik. „Nisam je očekivao i zato sam ovako uzbuđen. To nas tera da kao porodica još više radimo i ulažemo u dalju proizvodnju za koju se nadamo da će da raste. Sva sredstva od nagrade uložićemo u dalju proizvodnju. Ove godine sam konkurisao za subvenciju za 25 mlečnih grla i to sam dobio. Subvencija je isplaćena, ove godine sve subvencije su isplaćene na vreme i time sam veoma zadovoljan. To daje volju da radimo i da dalje nastavljamo“.

Izvor: Mondo