Naslovna Blog Da li je krompir zdrav ili ne? Reč nutricionista

Da li je krompir zdrav ili ne? Reč nutricionista

360
0

Kako javlja India Times, a prenosi N1, krompir je jedno od povrća koje najčešće jedemo, a uživa veliku popularnost i u Srbiji. Međutim, koliko je zapravo zdrav, i da li ga treba konzumirati?

Šta krompir sadrži?

U svakodnevnoj upotrebi, mi jedemo krompir na više načina. Najčešće se jede kao dodatak uz druga jela, bilo pržen, pečen ili kuvan. Pritom, dosta često ga jedemo u formi čipsa, pomfrita ili pirea. Poslednjih nekoliko godina su se javljali i restorani po Beogradu i ostalim većim gradovima koji su prodavali isključivo hranu od krompira.

Naravno, ovde je reč o tzv. belom i/ili crvenom krompiru. Batat, odnosno slatki krompir, se konzumira u znatno manjoj meri, i za potrebe ovog članka usredsredićemo se isključivo na sortu koja se na našem podneblju najviše jede.

Dakle, sama krtola krompira sadrži dosta materija koje su korisne za ljudski organizam. Među njima spadaju različita vlakna, kalijum, gvožđe, vitamin C i vitamin B6.

Priprema je bitna

Kao što je slučaj sa svim plodovima zemlje, priprema krompira se uzima u obzir kad se određuje da li je zdrav ili ne. Primera radi, krompir pržen u ulju, poput pomfrita ili čipsa, je definitivno nezdrav.

Ukoliko želite da jedete krompir zdravije, možete ga ispeći, kuvati ili pržiti na vodi umesto prženja u dubokom ulju.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Telemark

Što se tiče ugljenih hidrata u krompiru, oni su korisni. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak i telo, posebno tokom vežbanja visokog intenziteta. Stoga je važno jesti hranu bogatu ugljenim hidratima koji se takođe vare i apsorbuju brže od proteina i masti.

Naravno, postavlja se i pitanje benefita jela krompira svakodnevno. Da li je zdravo ili ne konzumirati ovo povrće redovno? Stručnjaci tvrde da taj tip konzumacije može da ima koristi. Redovni unos krompira bi, recimo, mogao da snizi krvni pritisak, dokle god ne pržimo povrće u dubokom ulju, ne prelivamo ga ili ga kombinujemo s hranom bogatom zasićenim masnoćama. Pritom, vlakna i kalijum u krompiru su dobri za zdravlje srca. Kalijum reguliše rad mišića, a srce je važan mišić kojem je potreban kalijum.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 09. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvori: India Times, N1

Prethodni tekstUvoz poljoprivredne mehanizacije u Srbiji manji nego lane
Sledeći tekstAfrička kuga svinja: sprečen nelegalni transport u Raški