Naslovna Vesti Da li je mleko vodenih bivola novo “belo zlato”?

Da li je mleko vodenih bivola novo “belo zlato”?

Advokat Fil Giglio odlučio je da kancelariju zameni prirodom i da gaji vodene bivole kako bi proizvodi mleko i sir.

1317
0
Foto:Pixabay

Američki advokat Fil Giglio iz Teksasa (SAD) pre godinu i po dana odlučio se jedan pravi preduzetnilčki poduhvat. Kako je odrastao na farmi, a godinama se bavi advokaturom, dugo je čeznuo da se vrati svojim korenima u rodnoj Italiji.

Znao sam da želim da se bavim poljoprivredom, ali sam hteo da to bude nešto drugačije”  rekao je on.

Fil nije znao ništa o stočarstvu, niti je znao kako se proizvodi sir, ali veoma ga je inspirisalo vreme koje je proveo živeći u Salernu u Italiji. Kako je tada živeo u kući kod rođaka koji tradicionalno prave bufalo mozzarela od mleka azijskih bivola, pomislio je kako bi i on mogao takav sir da proizvodi.

U Frederiksburgu u Teksasu 2018. godine kupuje zemlju. Na početku je imao poteškoća, ali je uspeo da kupi 130 bivola. I dalje radi kao advokat, a san mu je da počne sa intenzivnom proizvodnjom bivoljeg mleka i sira. Izabarao je Teksas za ostvarenje svog sna, jer se ona jednim delom, geografski poklapa sa južnom Italijom. 

Širom SAD ima farmi vodenih bivola, ali oni se uglavnom uzgajaju zbog mesa, dok se njihovo mleko retko koristi. Fil Giglio je jedan od retkih koji koristi mleko za proizvodnju sira koji nazivaju “belim zlatom” i to u državi koja je poznata po “crnom zlatu”- nafti.

“Vodeni bivoli imaju mleko bogato vrednim nutrijentima” kaže Giglio.

Njegov plan je da započne prodaju sira i sladoleda od bivoljeg mleka poslastičarnicama.

Mleko vodenih bivola je gusto i kremasto i ima veći udeo masti od kravljeg, sadrži i više kalcijuma, proteina i gvožđa, a ima i manje holesterola od kravljeg.