Naslovna Vesti Da li nas u narednim godinama očekuje više sredstava za organsku proizvodnju?

Da li nas u narednim godinama očekuje više sredstava za organsku proizvodnju?

159
0
Izvor: Portal Ministarsva poljoprivrede

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, juče je zvanično završen svečanom dodelom nagrada na 89.Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Kako je Ministarstvo poljoprivrede saopštilo, ukupno je dodeljeno dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.

Ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je oko 380 miliona dinara za podršku organskoj proizvodnji. Ovom prilikom, ministar Branislav Nedimović izjavio je da u narednim godinama možemo da očekujemo i više sredstava za organsku proizvodnju.

On je objasnio da organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

„Podsetiću da su naši najveći kupci iz Nemačke, Kanade, Velike Britanije i Francuske i samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane, od 3,7 na gotovo 60 miliona evra i sa 5.000 na 23.000 hektara. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva“, naveo je ministar.

Na konkurs je ove godine stigao 61 projekat – 13 iz Centralne Srbije, 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije.

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, podsetio je da ta banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč i godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike. Kaže i da zbog toga imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike koji se njome bave na teži, ali održiiv način.

Zato su, dodaje, pokrenuli konkurs za podršku organskim proizvođačima, koji rade i stvaraju uz očuvanje dobrobiti korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema.

„Posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade“, kazao je Vuković.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Prethodni tekstOtvoren 89. Međunarodni poljoprivredni sajam
Sledeći tekstŠta sve možemo da nađemo na oglednom dobru Radmilovac?