Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Da li su borovnice voće budućnosti i šansa za naše povrtare?

Da li su borovnice voće budućnosti i šansa za naše povrtare?

409
0
Foto: Pixabay

Izvoz borovnica u poslednjoj deceniji svake godine beleži rast, po godišnjoj stopi od oko 11 posto. Stalni rast izvoza biće siguran i tokom narednih pet godina i očekuje se da će svetski izvoz 2025./26. godine dostići blizu 900.000 tona, stoji u analizi holandske Rabobanke koja je donela i prognozu o plasmanu borovnice u 2022. godini

Predviđa se da će se svetski izvoz svežih borovnica i u narednim godinama stalno povećavati, a rast prodaje tokom 2022. godine, najviše će biti u Evropi i Kini. Najviše borovnica 70 posto dolazi iz pet zemalja izvoznica – Perua, Čilea, Kanade, Meksika i Španije.

Kvalitet plodova je, po analizi Rabobanke, odlučujući za postizanje dobre cene. Proizvođači su na ispitu jer se od njih očekuje veća produktivnost – viši prinosi po hektaru, veća efikasnost i konstantno visokokvalitetni plodovi. Potrošači su, koanstuje se u analizi, sve zahtevniji, stalnost kvaliteta je od velikog značaja za uspeh na tržištu.

Očekuje se da će nove, poboljšane sorte borovnica imati sve značajniju ulogu u SAD, Azijsko-pacifičkoj regiji i Južnoj Americi. Važna je i mogućnost mehanizovane berbe. Prisutna je i stalna briga za poboljšanje ukusa, čvrstinu plodova i rok trajanja jer je dugi transport do krajnjih tržišta “noćna mora” za trgovce, kako bi privukli više potrošača i trgovaca.

Sve ovo mogu da budu smernice za naše uzgajivače borovnica. Prilika je to da ne budemo samo sirovinska baza za evropske kompanije nego imamo svoje hladnjače i kapacitete za moderna pakovanja i preradu. Samim tim obezbeđuje se kudikamo bolja tržišna poziciju i naravno, cena.