Naslovna Vesti Danas je Božić, srećan praznik

Danas je Božić, srećan praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić.

602
0
Printscreen/Youtube

Simboli Božića su badnjak i česnica, a vernici ovaj najradosniji praznik slave tri dana. Na Božić se pozdravlja sa “Hristos se rodi”, a odgovara “ Vaistinu se rodi”.

Na Božićno jutro ide se u crkvu na službu, a nakon toga vernici koji su postili pričešćuju se. 

“ Položajniik dolazi ujutru na Božić u kuću, on je gost, predstavlja simbol Boga koji ulazi u kuću. Običaj je da položajnik bude muško dete. Kada uđe u kuću i pozdravi domaćine on počinje da džara vatru sa grančicom badnjaka i čita jednu vrstu molitve. “Koliko varnica toliko sreće, toliko ovaca, toliko janjaca”, želi svaku sreću i plodnost kući u koju je došao. Kult plodnosti je ključ za seljake, da zemlja bude plodna, žena. Položajniku se daje simboličan poklon za dolazak u kuću” objašnjava za Bolju zemlju sveštenik Ljubinko Korićanac.

 

Nakon službe i pričesta narod se vraća kući na tradicionalan Božićni ručak. Na trpezi se obavezno nađe česnica i prase koje je zaklano i ispečeno na Tucindan. 

“ Česnica se najčešće sprema od kukuruznog brašna i domaćica u nju stavlja novčić – dukat, trorogo drvce, pasulj. Na stolu je obavezna sveća koja gori, domaćin ispriča “Oče naš”i “Roždestvo tvoje” , česnica se izlomi i svako uzme po jedno parče. Članovi porodice pogledaju šta su našli u svom delu kolača i takoreći “gata” koju će sreću dobiti tokom godine. Božić je prvi mrsni dan, obično se jede ono što je spremljeno na Tucindan. Nekada se klalo jagnje, ali u periodu dok smo bili pod Turcima, narod je klao prase, da oni ne bi uzimali, i tako je ostalo do danas” kaže naš sagovornik.

U nove običaje spada Božićna litija, odnosno ophod, nekada išlo sa volovima i konjima, a danas sa traktorima. Traktor je osnovna poluga poljoprivrede, zato i sveštenici, osvećuju i životinje i traktore, jer bez njih nije moguće da se živi. 

Božić je porodični praznik, vezan za kuću i kada je cela porodica u kući. Drugi dan Božića posvećen je Presvetoj Bogorodici i tada se obilaze prijatelji i komšije i primaju u kuću. Trećeg dana Božića slavi se Sveti Stefan, prema narodnom verovanju na ovaj dan se iznosi slama iz kuće koja je uneta na Badnji dan.

Božićni tropar

„Rođenje Tvoje, Hriste, Bože naš, 

zasija svetu svetlost razuma,

jer u njemu oni koji zvezdama služahu 

od zvezde se naučiše 

da se klanjaju Tebi, 

Suncu Pravde (Istine), 

i Tebe da poznaju sa visine Istoka, 

Gospode, slava Tebi“

 

IZVORBolja zemlja/M.R.
Prethodni tekstPravoslavni običaji za Badnji dan
Sledeći tekstJelovnik najzdravijeg naroda na svetu – oni ne znaju za rak