Naslovna Poljoprivreda „Dani krsturske paprike“ i ove godine u punom jeku

„Dani krsturske paprike“ i ove godine u punom jeku

255
0

Jedanaesta po redu manifestacija „Dani krsturske paprike“ održaće se 19. avgusta u naselju Ruski Krstur opštine Kula. Program će, sem tradicionalnih segmenata vezanih za titularnu povrćku, sadržati i kulturno-umetničke koliko i gastronomske segmente za posetioce svih uzrasta.

YouTube Screenshot
Izvor: NAŠE MESTO

Sve u znaku paprike

„„Dani krsturske paprike“ je tradicionalna manifestacija u opštini Kula, u naseljenom mestu Ruski Krstur. Svake godine je sve veći odziv kako proizvođača, tako i otkupljivača, posetilaca i učesnika ove manifestacije,“ navodi se na sajtu opštine Kula, u saopštenju za manifestaciju „Na štandovima se nudi veliki izbor paprika i drugih proizvoda od paprike. Posetioci imaju priliku i za degustaciju pripremljenih jela od paprike. Deo programa čini i defile paradnih kočija Konjičkog kluba „Rusin“.“

U nastavku saopštenja, navodi se da će tokom manifestacije nastupati Dom kulture Ruski Krstur, tradicionalno sa rusinskom pesmom i dečijom folklornom grupom. Organizatori, kako se navodi, osmišljaju i svake godine neko novo takmičenje kao što je izbor najlepše tezge, najteže paprike i najlepši dečiji kostim na temu paprike.

Program festivala

Prema zvaničnom rasporedu, objavljenom na zvaničnim stranicama „Dana krsturske paprike“, događaj počinje u 10 časova. Tada će biti upriličena priprema tradicionalnih jela i degustacija specijaliteta od ovog povrća. Odmah potom, u periodu od 14h do 15h, planiran je skup otkupljivača i proizvođača. Sam izlazak na teren i prateći obilazak parcela zasađenih ovom kulturom će se odigrati u terminu od 15h do 17:30.

Svi posetioci koji dođu u Ruski Krstur moći će od 12h do 22h da pogledaju izložbu paprike i drugih povrtarskih proizvoda. Biće upriličena i zasebna izložba proizvoda domaće radinosti, starih zanata i suvenira. Naravno, neće izostati ni defile paradnih zaprega Konjičkog kluba „Rusin“, koji počinje od 17h. Svečano otvaranje manifestacije i kulturno-umetnički program odvijaće se tačno 30 minuta nakon defilea paradnih zaprega.

Paprika (Foto: Pixabay)

U sklopu dečjeg programa manifestacije organizovaće se prigodni maskenbal. Kao i prošle godine, biće dodeljena nagrada za najlepšu masku. Ovaj segment počinje u 18:30. Pratiće ga muzički program počev u 19h, dok je za 21h zakazan koncert popularne grupe „Zana“.

Organizator manifestacije „Dani krsturske paprike“ je Udruženje paprikara „Capsicum Annuum“. Događaj uživa i podršku Turističke organizacije opštine Kula i Opštine Kula. Finansiranje i direktnu podršku festival je dobio i od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izvori: Naše mesto, Vojvodina Travel, Vojvodina uživo