Naslovna Poljoprivreda „Dani kruške“ i ove godine u Vučju

„Dani kruške“ i ove godine u Vučju

414
0

U naselju Vučje kod Leskovca je osmi put održana tradicionalna manifestacija „Dani kruške“, koja za cilj ima promociju agrarnih proizvođača i ove kulture karakteristične ovom kraju Jablaničkog okruga.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović poželeo je svim voćarima dobru i plodonosnu godinu, appostrofirajući značaj proizvodnje kruške po leskovačku opštinu. „Od ukupne površine zasada, pod kruškom je preko 530 hektara,“ istakao je gradonačelnik Cvetanović. „Što iznosi oko 10% od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom okrugu. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta.“

Image by PIRO from Pixabay

Cvetanović je posebno istakao kako se manifestacije poput „Dana kruške“ organizuju u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda. „Istovremeno, trudimo se da poljoprivrednim proizvođačima pružimo finansijsku podršku, da im olakšamo rad. Grad Leskovac će i u budućnosti težiti da obezbedi sredstva za naše vredne i marljive poljoprivredne proizvođače. Za te namene smo ove godine izdvojili 138,7 miliona dinara,“ naveo je prvi čovek Leskovca. Dodao je da je suma izdvojena „…sa tendencijom da svake godine bude veća.“ Od pomenute sume, tvrdi on, 66,5 miliona dinara je odvojeno za poljoprivredne subvencije, koje obično dolaze tokom decembra. Izjavio je kako se nada da će ove godine subvencije doći nešto ranije.

„Dani kruške“ se bliže jubileju

Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Zoran Nikolić se zahvalio gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na redovnoj podršci koju pružaju manifestaciji. Zahvalnost je ukazao i vrednim proizvođačima koji su izložili svoje plodove rada na ovom događaju. U nastavku izjave, dodao je da je trenutno na teritoriji grada Leskovca preko 3.000 hektara pod zasadima raznog vođa. Po količini i broju zasada, tvrdi Nikolić, „Mali Mančester“ stoji rame uz rame sa drugim razvijenim voćarskim krajevima u Srbiji. Posebno je istakao da se velike površine pod kruškom nalaze upravo u Porečjanskom kraju, koji daje dobre prinose i po kvalitetu i po kvanitetu.

Image by Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ from Pixabay

Posle održane manifestacije, gradonačelnik je sa svojim saradnicima posetio zasad pod kruškom u Radonjici. Vlasnik zasada, Ivan Milenković, dobio je tom prilikom nagradu za najveću površinu pod kruškom, koja iznosi 4 hektara. Sem kruške, Milenković uspešno uzgaja i jabuku.

„Porodica Milenković je jedna od najvrednijih porodica u vučjanskom kraju, koja obrađuje 4 hektara pod kruškom. Uglavnom je za konzumiranje, a veći deo za proizvodnju viljamove rakije, po kome je ovaj kraj prepoznatljiv, ima iskustvo i tradiciju,“ izjavio je gradonačelnik Cvetanović. „Drago mi je da je g. Milenković jedan od mlađih poljoprivrednih proizvođača i da koristi subvencije grada Leskovca. Naša je obaveza da najboljim proizvođačima damo vetar u leđa, da budu što uspešniji, da svake godine povećavamo subvencije. Cilj nam je da ovu lepu tradiciju nastavite, da živite na selu od svog rada.“

Izvor: AgroTV