Naslovna Blog „Dani paprike“: Donja Lokošnica u znaku crvene povrćke

„Dani paprike“: Donja Lokošnica u znaku crvene povrćke

174
0

U naselju Donja Lokošnica nadomak Leskovca održana je sad već tradicionalna manifestacija „Dani paprike“, javlja AgroTV.

Na otvaranju ovog eminentnog događaja prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović. Tom prilikom se obratio javnosti i zahvalio prisutnima na dolasku. „Kao i svake godine, septembra meseca, autentična dekoracija, na hiljade nanizanih paprika, daje posebnu draž ovom mestu. Čuveno „Crveno selo“ privlači pažnju kako domaće tako i svetske javnosti, slika i reč o njemu pronosi se širom sveta. Sve to zahvaljujući našem autentičnom kozjem rogu, paprici koja uspeva samo ovde i nigde drugde, pa je Donja Lokošnica, u kojoj se proizvede oko 60.000 tona ove autohtone paprike, ponela epitet svetske prestonice crvene paprike,“ apostrofirao je gradonačelnik Cvetanović.

Foto: Pixabay

Ovogodišnji „Dani paprike“ uspešni

U nastavku izjave, prvi čovek Leskovca je naglasio koliko su festivali poput „Dana paprike“ važni, ne samo za Donju Lokošnicu i opštinu Leskovac, već i za celu Srbiju. „Manifestacije poput današnje, posvećene nekoj vrsti voća ili povrća, imaju za cilj da promovišu poljoprivrednu proizvodnju Leskovca i okolnih sela, te da nas uvek podsećaju da budemo ponosni što smo kraj uspešnih poljoprivrednika i da čuvamo ono što nam je bogata priroda dala. Podsetiću vas da je ovogodišnji budžet za poljoprivredu 138,7 miliona dinara, od kojih se 66,5 miliona izdvaja za subvencije.,“ ne bez ponosa ističe gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Zemljoradnička zadruga „Lokošnički kozji rog „ove godine konkurisala za subvencije za zaštitu geografskog porekla proizvoda, paprike „kozji rog“. Za ovo će, navodi dr sci. med. Cvetanović, iz budžeta grada biti obezbeđeno oko milion i sto hiljada dinara.

Posle održane manifestacije, gradonačelnik i njegovi saradnici obišli su poljoprivredno gazdinstvo porodice Kocić. Ovo gazdinstvo se oduvek bavilo poljoprivredom. U njihovom ataru se i dalje proizvode paprika, paradajz, krastavac, krompir i kupus. Svoje proizvode, kako vele iz gazdinstva, distribuiraju za izvoz ili dalju preradu.

Gradonačelnik je opet iskoristio priliku da se obrati medijima zarad isticanja leskovačke poljoprivrede. „Leskovac je kraj koji se može pohvaliti velikim brojem poljoprivrednih proizvođača. Povrtara, voćara, pčelara, vinogradara, stočara. Drago mi je što smo danas iskoristili ovu našu važnu manifestaciju, da posetimo i vaše domaćinstvo. Uspeli ste da na pametan način organizujete proizvodnju i plasman i drago mi je što ste korisnici naših gradskih, ali i republičkih subvencija – poručio je gradonačelnik Leskovca i dodao da su Kocići modernizovali proizvodnju uz savremenu sušaru.,“ zaključio je dr sci. med. Cvetanović.

Nakon dr sci. med.-a, prisutnima se obratio i predsednik MZ Donja Lokošnica Milan Stojanović. „Manifestacija se priređuje u čast paprike „kozji rog“ koja se jedino gaji u Lokošnici na specifičan način i niže se, te da se u tom kraju gaji na oko 100 hektara. Govoreći o selu dodao bih da nema velikih migracija i da ima oko 250 domaćinstava,“ izjavio je Stojanović.

Izvor: AgroTV