Naslovna Poljoprivreda „Dani pčelarstva“ po 26. put u Subotici

„Dani pčelarstva“ po 26. put u Subotici

130
0

Tradicionalni „Dani pčelarstva“ biće održani od petka 29 septembra do nedelje 1. oktobra u centru Subotice. Gosti će imati priliku da pazare med i druge pčelinje proizvode od lokalnih proizvođača. Prisustvovaće i prerađivači meda iz drugih gradova Srbije, a i šire.

Po 26. put, pčelari će u Subotici ispred Gradske kuće moći da zainteresovanima plasiraju svoju selekciju proizvoda. Predstaviće se oko 20 izlagača iz Subotice, Bačke Topole, Rume, Beograda, kao i iz Mađarske i Rumunije, najavljuju organizatori ovog skupa.

Photo by Dana Sarsenbekova on Unsplash

Subotica ponosna što „Dani pčelarstva“ istrajavaju

Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara „Pčela“, obratio se medijima povodom manifestacije. „Posetiocima ćemo predstaviti ono što smo uspeli da proizvedemo tokom godine koja je, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, bila veoma teška. Uljana repica je medila sasvim pristojno. Ali je bagrem podbacio ove godine i prinosi su veoma skromni. Kada su u pitanju lipa i suncokret prinosi su bolji nego protekle godine,“ posebno je istakao Matić.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, ističe se na sajtu grada Subotice, biće predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od proverenih pčelara. Posetioci će imati priliku da degustiraju med kako bi se upoznali sa razlikama u ukusima i teksturi. Biće to prilika i da od proizvođača sa višedecenijskim iskustvom dobiju savete o tome kako prepoznati pravi, kvalitetan med i razlikovati ga od falsifikata. Podsetićemo da se putem recentne provere meda putem nove metode testiranja otkrilo da 22 od 25 uzrokovanih medova su bili markirani kao falsifikati sa kvalitetom ispod standarda.

med
YouTube Screenshot
Izvor: TV Sombor

Antal Holo, član IO Udruženja pčelara „Pčela“, se nadovezao na Matićevu izjavu, govoreći o značaju kristalizacije meda. Istakao je da je ona osnovno sredstvo ove namirnice i da se svaki med vremenom kristališe. „Kristalizacija se najbrže odvija kod uljane repice, a sa druge strane bagremov med najduže ostaje u tečnom stanju. Zato savetujem kupce da kada stanu kod tezge na kojoj se prodaju pčelinji proizvodi obrate pažnju ima li u ponudi meda koji je kristalizovan. Ukoliko ima, taj pčelar najverovatnije proizvodi med zahvaljujući pčelama, a ne varjači,“ apostrofirao je Halo. „Pčelinji proizvodi su proizvodi od poverenja, to znači da svaki potrošač mora verovati pčelaru od kog kupuje med.“

Sem prodajnog, biće upriličen i revijalni deo manifestacije, uključujući i bogati kulturno-umetnički i zabavni program.

Izvor: Subotica

Prethodni tekstSremska Mitrovica: Konkurs za pomoć mladim poljoprivrednicima
Sledeći tekstPočinje popis poljoprivrede u Subotici: šta nas očekuje?