Naslovna Poljoprivreda Dani polja šećerne repe, Sajam, analiza zemljišta – još malo vesti za...

Dani polja šećerne repe, Sajam, analiza zemljišta – još malo vesti za ponedeljak

66
0

A u vestima danas vas očekuje – šta? Pa, održavvanje Dana polja šećerne repe, nagrađivanje novosadskog Sajma i analiza vrbaskog zemljišta.

Foto: Pixabay

Održani dani polja šećerne repe

Sunoko, članica MK Grupe, je i ove godine tradicionalno organizovala Dane polja šećerne repe, koji su prvi put održani na tri različite lokacije – u Vrbasu, Kovačici i Ljukovu kod Inđije.

Na ovim događajima, predstavnici Sunoka su ugostili poljoprivredne proizvođače kako bi razgovarali o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi, te predstavili najnovije trendove u proizvodnji šećerne repe. Kompanija je istakla svoj fokus na istraživanju i prenošenju znanja poljoprivrednicima, s ciljem postizanja većih prinosa i održive i profitabilne proizvodnje.

Image by Leopictures from Pixabay

Direktor kompanije Sunoko, Slobodan Košutić, naglasio je stabilnost i kontinuirani rast proizvodnje šećerne repe, što je rezultat dugogodišnjih ulaganja i saradnje sa poljoprivrednicima. On je istakao da je cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture izuzetno povoljna, te da su avansno finansiranje proizvodnje i novčane stimulacije doprinele povećanju proizvodnje šećerne repe za oko 14% u 2024. godini.

Šećerna repa je ove godine zasejana na preko 48.000 hektara u Srbiji, a uslovi za njen rast su povoljni uprkos promenljivim vremenskim prilikama. Na Danima polja šećerne repe, Sunoko je predstavio najnovije tehnologije u zaštiti useva od bolesti i štetočina, prilagođene izazovima klimatskih promena i zahtevima Evropske unije.

Image by Henry Fokuhl from Pixabay

Ova inicijativa omogućava poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim trendovima i tehnologijama, što će doprineti boljim prinosima. Sunoko, kao najefikasniji proizvođač u jugoistočnoj Evropi, nastavlja da obezbeđuje stabilno snabdevanje domaćeg tržišta šećerom, iako se suočava sa različitim izazovima u industriji šećera.

Sajam nagrađen

Regionalna privredna komora Južno-Bačkog upravnog okruga je dodelila Jubilarnu nagradu za 2023. godinu Novosadskom sajmu AD, u znak priznanja za 100 godina uspešnog poslovanja i doprinos razvoju privrede u protekloj godini, kako je navedeno u zaključku.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Generalni direktor Sajma, Nikola Lovrić, primio je priznanje u ime kompanije i izrazio zahvalnost, ističući da nagrada Regionalne privredne komore ima poseban značaj jer priznaje dugogodišnji uspeh i prati rad lidera u industriji, kao i one koji su najviše doprineli regionalnom razvoju.

Lovrić je istakao da je ove godine Evropska unija bila partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma, te da su njihovi predstavnici bili izuzetno zadovoljni organizacijom, gostoprimstvom i atmosferom u Novom Sadu. Također je najavio da su već počele pripreme za 92. međunarodni poljoprivredni sajam.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Kriterijumi za dodelu nagrada obuhvatali su:

  • odnos prema zaposlenima
  • poslovne rezultate u smislu dobiti, profita i izvoza
  • doprinos pozitivnom imidžu firme u regionu.

Besplatna analiza zemljišta u Vrbasu

Saradnja Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Vrbas i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede urodila je plodom. Tačnije, rezultirala je pokretanjem inicijative za analizu i kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta za sve poljoprivredne proizvođače.

Photo by Zoe Schaeffer on Unsplash

Svi zainteresovani imaju priliku da besplatno dobiju NPK agrohemijsku analizu zemljišta. Pritom mogu dobiti i naknadne stručne preporuke o primeni mineralnog đubriva, nakon žetve strnih žita i jarih useva. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Vrbas je na raspolaganju poljoprivrednicima za dodatna pitanja i informacije putem telefona na sledeće brojeve:

  • 021/705-421
  • 064/642-71-78
  • 064/642-70-31
  • 064/642-71-82
  • 064/642-70-35
  • 062/555-320.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)