Naslovna Reč Struke Deklarisano seme pšenice uvod u predstojeću setvu

Deklarisano seme pšenice uvod u predstojeću setvu

566
0
Deklarisano seme
Deklarisano seme

U septembru, poljoprivredni proizvođači širom naše zemlje počinju da se pripremaju za setvu pšenice, označavajući početak još jednog važnog ciklusa u poljoprivrednom kalendaru. Druga polovina ovog meseca označava početak radova na pripremi zemljišta za setvu pšenice, a sa tim dolazi i niz odluka koje će uticati na uspeh ovogodišnjeg useva.

Svaka agrotehnička mera koju primenjujete zahteva određene finansijske resurse. To je investicija koja će vam pomoći da stvorite optimalne uslove za klijanje i nicanje semena. Tokom vegetacije, vaš cilj je da vaša pšenica donese izdašan rod koji će opravdati sva ulaganja.

Međutim, suočavamo se sa izazovima na tržištu merkantilne pšenice. Ratni sukobi u Evropi su doveli do velike nestabilnosti, što znači da ni sami proizvođači ne mogu sa sigurnošću predvideti da li će ostvariti profit ili se suočiti sa gubicima kada se pšenica smešta u silose.

Naša zemlja ima široku paletu sorti pšenice dostupnih od različitih domaćih i inostranih kompanija. To vam daje priliku da odaberete sortu koja će najbolje odgovarati agroekološkim uslovima vaše lokacije i nameni za koju se pšenica koristi, bilo da je to mlinska industrija, pekarska proizvodnja ili stočarstvo.

Deklarisano seme
Deklarisano seme

Međutim, važno je napomenuti da izbor prave sorte nije dovoljan. Naša praksa je pokazala da se neki proizvođači odlučuju za setvu pšenice iz tzv. “ambara”, koristeći seme koje nije deklarisano. Zaboravljajući narodnu izreku “Kako seješ, tako ćeš i žnjeti,” oni često donose odluke koje mogu negativno uticati na njihov prinos.

Deklarisano seme pšenice proizvedeno je, obrađeno i upakovano u kontrolisanim uslovima i u skladu sa zakonom o kvalitetu semena. Ono vam garantuje da ćete na svom polju imati upravo sortu pšenice koju želite da gajite. Osim toga, seme poseduje visoku klijavost i energiju klijanja, čije vrednosti su jasno navedene na deklaraciji. To vam omogućava preciznu setvu i stvaranje optimalnih uslova za rast i razvoj vašeg useva.

Deklarisano seme takođe dolazi sa zaštitnim fungicidnim tretmanom koji smanjuje rizik od fitopatogenih oboljenja. Ovo je ključno za očuvanje zdravlja i produktivnosti vaše pšenice tokom cele vegetacione sezone.

Važno je shvatiti da bez pravilnog izbora sorte pšenice i korišćenja deklarisanog semena, postoji značajan rizik da vaš prinos bude ispod proseka, bez obzira na sve napore koje uložite u negu vašeg useva. Investiranje u kvalitetno seme je investicija u budućnost vaše poljoprivredne proizvodnje i ključ za ostvarivanje uspeha na tržištu pšenice, čak i u turbulentnim vremenima kao što su ova.