Naslovna Vesti „Delta“: Hoćemo „Fortenovu“, barem na papiru

„Delta“: Hoćemo „Fortenovu“, barem na papiru

91
0

„Fortenova grupa“ (bivši „Agrokor“) je započela proces ispitivanja interesovanja za potencijalnu prodaju agrosektora, i „Delta agrar“ pikira isti. Očekuje se da neobavezne ponude budu dostavljene do kraja prvog kvartala ove godine, nakon čega će biti doneta odluka o nastavku procesa prodaje, što je kompanija već prethodne godine obećala svojim najvećim kreditorima. Ovo se odnosi na „Belje“, „Vupik“ i „PIK Vinkovce“. Trenutno se spekuliše da je procenjena vrednost agrarnog portfelja ove hrvatske kompanije oko 400 miliona evra.

Za domaću i hrvatsku javnost interesantno je što se kao potencijalni partner i kupac ovog značajnog segmenta „Fortenove“ široko pominje i gorepomenuti gigant Miroslava Miškovića. Spekulisalo se o namerama proširenja „Deltinog“ poslovanja u regionu kroz kupovinu nekoliko najznačajnijih fabrika još od pada Todorićevog carstva. Ovoga puta, ta kompanija prvi put je potvrdila interesovanje za investiranje u agrarni sektor „Fortenove“.

Delta agrar zvanični sajt

Da li „Delta agrar“ otkupljuje „Fortenovu“ ili ne? Evo šta se priča

U odgovoru dnevnom listu „Politika“, ističu da „Delta agrar“ ima ambicije da postane regionalna poljoprivredna kompanija.

„Jesmo zainteresovani za širenje našeg regionalnog agrobiznisa, kao i za svaku drugu dobru priliku. Nismo bili u kontaktu s predstavnicima „Fortenove”, iako načelno jesmo zainteresovani za kupovinu kompanija iz ove poljoprivredne grupe.“, naglasili su za „Politiku“.

Izvor: Fortenova grupa – zvanični sajt

Podsetimo, Fortenova je već 2021. godine prodala segment zamrznute hrane (Frikom i Ledo) za više od 600 miliona evra. Lokalni mediji navode da su poljoprivredne kompanije, sa desetinama hiljada hektara zemlje koju obrađuju, najveća vrednost bivšeg Agrokora, i već postoji javno negodovanje zbog potencijalnog ulaganja, naročito nekog investitora iz Srbije.

Hrvatski paori pre za lokalpatriotizam

Prema istraživanju „Agrokluba Hrvatska“, trenutno više od 45 odsto čitatelja glasalo je za „Podravku“ kao najpoželjnijeg kupca, dok je samo 3,5 odsto glasalo za „Deltu“.

Foto: freepik/freepik

Udruženje hrvatskih poljoprivrednika čak je pozvalo premijera Andreja Plenkovića da pokrene kupovinu tih „Fortenovinih“ kompanija preko penzijskih fondova, a nakon toga udeo u njima proda, pri čemu pravo prvokupa imaju gazdinstva, radnici, i kasnije ostali građani. Kao najvažnija kompanija u ovoj transakciji pominje se „Belje“ kod Osijeka sa više od 20 hektara poljoprivrednih površina. Posjeduje fabriku stočne hrane, 11 farmi svinja s godišnjom proizvodnjom od 365.000 tovljenika, farme mlečnih krava i tovnih junadi, te sarađuje s velikim brojem kooperanata posebno u Slavoniji i Baranji.

Pored toga, uzgajaju vinovu lozu na više od 560 hektara, održavaju i prodaju poljoprivrednu mehanizaciju i pružaju veterinarske usluge. Jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je obnova poljoprivredne mehanizacije u agrarnim kompanijama, vredna više od 60 miliona evra, prenosi portal „Poslovni“.

Foto: Pixabay

U budućnosti će se, prema najavama, kompanija usredsrediti samo na maloprodaju i prerađivačku industriju. Neke procene čak govore da ove kompanije čine i do 25 odsto poljoprivredne proizvodnje u zemlji. Ipak, „Fortenova“ je objavila da najava otvaranja procesa potencijalne prodaje ne znači nužno da će do nje i doći.

Izvor: Politika

Prethodni tekstMačkat pršut krasi! Suhomesnato pravcem pobede
Sledeći tekstVukovi sve češći u naseljima