Naslovna Poljoprivreda Divlje svinje uništavaju kukuruz u Nišu i Leskovcu

Divlje svinje uništavaju kukuruz u Nišu i Leskovcu

2871
0

Čitaoci portala JUGPress već par dana zaredom javljaju da divlje svinje aktivno uništavaju njihove useve sa kukuruzom.

Polja desetkovana

Prvi zabeleženi slučajevi ruiniranja njiva sa kukuruzom dolaze iz Leskovca. Čitaoci Regionalne informativne agencije JUGpress javljaju da su divlje svinje u ataru leskovačkog sela Strojkovce potpuno uništile njivu sa kukuruzom. Priloženi YouTube snimak pokazuje količinu štete.

Vlasnik parcele, koji je ostao anoniman, je to jutro obišao parcelu i video pojeden kukuruz i oborene stabljike. Sama parcela se nalazi na jednom obližnjem brdu. S obzirom na prirodu situacije, vlasnik ne zna ni kome može da se obrati za eventualnu sanaciju štete.

Meštani ostalih sela se takođe žale da nemaju adekvatan način da se izbore sa sve većim brojem divljih svinja, koji polako prerasta u najezdu. RIA JUGPress je primio žalbe vezane za ovaj problem i od meštana drugih sela u porečkom kraju, pre svega Veliko Trnjane, Presečina i Šainovac.

Okolina Niša je takođe na udaru ove tzv. „crne divljači“. Jedan lokalni ratar, takođe anoniman, naveo je da su divlje svinje ušle u njegovu parcelu u selu Donje Vlase kod Niša. Tamo su, kako on tvrdi, pričinile veliku štetu i kukuruz mu je u najvećoj meri uništen. Već je, kako navodi za JUGPress, uputio molbu lokalnom Lovačkom udruženju da izađe na teren i postavi svinjama zasedu.

Vest da su divlje svinje uništile njivu sa kukuruzom u ataru sela Strojkovce izazvala je veliko interesovanje javnosti. A po broju komentara na različitim društvenim mrežama, kao i činjenici da su ih pisali ljudi sa teritorije cele bivše Jugoslavije, izgleda da je ovo mnogo širi problem nego što se pretpostavljalo.

Zastita od divljaci

Afrička kuga svinja i šumske jedinke Juga

Naravno, vesti ovih dana vezane za divlje svinje se mahom kreću oko zarazne bolesti zvane afrička kuga svinja, odnosno AKS. I premda je u medijima fokus na domaće svinje i enormne brojke uginulih i eutanaziranih jedinki, treba skrenuti pažnju da su upravo divlje svinje glavni prenosioci zaraze. Mnoga lovišta su zatvorena širom Srbije, gde je najskorije ono u sklopu Velikog ratnog ostrva u Beogradu.

Interesantno je navesti da afrička kuga svinja, ni kod divljih ni kod domaćih svinja, još uvek nije zabeležena u Jablaničkom okrugu. Međutim, i pored toga su domaći stočari oprezni. Sve bezbednosne mere se sprovode, a prodaja mesa i živih grla je umnogome reducirana. Isto važi i za njihov transport.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 10. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: JUGPress, YouTube