Naslovna Blog Đaci uče o klimatskim promenama u poljoprivrednim školama

Đaci uče o klimatskim promenama u poljoprivrednim školama

322
0

Učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji imaće od septembra novi izborni predmet gde će učiti o klimatskim promenama u agraru.

Predmet se zove „Klimatske promene u poljoprivredi“ i osmišljen je kako bi se mladi poljoprivrednici obučili o sve većem uticaju klimatskih promena na različite poljoprivredne oblasti. Edukacijom o ovom polju bi stekli znanja i veštine neophodne za razumevanje funkcionisanja sistema hrane, od proizvodnog ciklusa do potrošnje.

Image by Freepik

U tekstu objavljenom na portalu „EU za tebe“, opisano je da predmet objedinjuje nekoliko ključnih oblasti. Konkretno će pokrivati prakse iz ratarstva, voćarstva i ratarstva. Nastava će biti fokusirana na područje Srbije, gde se klimatske promene, kako tvrdi struka, dešavaju brže od globalnog proseka.

„Klimatske promene imaju sve veći uticaj na poljoprivrednu proizvodnju i stanovništvo u Srbiji. Rastuće temperature, promene u režimu padavina predstavljaju rizik za kvalitet hrane i čine prihode poljoprivrednika neizvesnijim. Za suočavanje sa ovim izazovima potrebni su znanje i praktične veštine o mogućim uticajima klimatskih promena na poljoprivredu. Oni će omogućiti da nove generacije primene održivije prakse, učine sektor otpornijim i inspirišu druge u svom okruženju,“ navedeno je u saopštenju.

Image by freepic.diller on Freepik

„Mladi istraživači Srbije“ o klimatskim promenama pred đacima

Kako se navodi na sajtu, Priručnik za novi izborni predmet će kroz praktične zadatke, primere i zanimljivosti pružiti učenicima širu sliku i bolje razumevanje uticaja klimatskih promena na agrarnu proizvodnju. Sadržaće i upoznavanja sa ključnim konceptima klimatskih promena, te uticajem rastućih temperatura na poljoprivredu.

Učenici će pritom saznati i o mogućnostima prilagođavanja poljoprivrednih sistema na promenjene uslove. Držaće se i predavanja o merama za smanjenje rizika od katastrofa. Uz to, neizostavna primena praksi „klimatski pametne poljoprivede“ će naći mesto u našim učionicama.

Image by upklyak on Freepik

Do sada su održane interaktivne radionice sa učenicima srednjih poljoprivrednih škola u Kraljevu i Zrenjaninu. Udruženje „Mladi istraživači Srbije“ je predstavilo predmet znatiželjnim učenicima u ovim institucijama. Nastavak radionica se planira za početak naredne školske godine u poljoprivrednim školama širom zemlje.

Uvođenje predmeta „Klimatske promene u poljoprivredi“ u plan i program je samo jedan deo šire inicijative za jačanje kapaciteta mladih poljoprivrednika. Obavlja se u okviru većeg projekta „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“. Dotični projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Podršku programu je dalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a finansije dolaze iz Evropske unije.

Izvor: Zrenjaninski

Prethodni tekstGlobalno zagrevanje imaće negativan uticaj na snabdevanje hranom
Sledeći tekstUkupna površina šuma u Srbiji 40%