Naslovna Poljoprivreda Đorđe Đukić i njegov…dijapazon ostalog povrća (paprika, luk i sve preko)

Đorđe Đukić i njegov…dijapazon ostalog povrća (paprika, luk i sve preko)

220
0

Naravno da priča sa povrtarem ne staje! Da li vam se omilio Đorđe Đukić? E, pa, odlaskom na naš zvanični YouTube kanal možete saznati još o njegovoj proizvodnji. Konkretno, nama je za oko zapala njegova paprika.

Ljutina i Đukić su na „ti“ jako dugo

Ljuta i duguljasta, paprika „šilja“ ispunjava drugi veliki plastenik našeg sagovornika. Đukić je demonstrirao kako izgleda kada ova paprika sazri, koje su to razlike između zrele i zelene paprike, itd. A demonstrirao je i publici kako najlakše zaljutiti našeg Srđana – dajte mu blagi deo jedne od najljućih paprika u Srbiji i neće mu trebati helijum da zapiska glasom!

Izvor: Bolja zemlja

Doduše, trebaće mu sladoled da smiri receptore i ublaži ljutinu. Ili bilo koji mlečni proizvod. Ono što fascinira kod našeg gosta je količina znanja koju deli sa nama dok razgovara o kulturama koje su u njegovom vazda punom ataru. Primera radi, jasno i taksativno je naveo kako krastavci, paradajzi i paprike rastu pod uticajem istog nivoa sunčeve svetlosti, temperature i sl. Nabrojao je i koje su to štetočine koje su jedinstvene za ovu kulturu i kako ih sprečiti. Milina je slušati čoveka toliko posvećenog poslu koliko je naš sagovornik.

Prema njegovim informacijama, paprike obično rastu nekoliko godina, ali su najukusnije u prvoj godini. Kako odmiču godine, plodovi postaju manji, manje intenzivno ljuti i slabijeg ukusa. Pritom, dodao je kako paprika, kao tropska vrsta, ipak zahteva toplije i vlažnije uslove ne bi li uspela.

Izvor: Bolja zemlja

A kad smo kod topline i vlage…

Luk, rukola, rotkvica…

Poslednja deonica naše rute u Gospođincima je bio obilazak Đukićevog zasada luka na otvorenom. Unutar njive na kome je zasađena ova kultura se nalazi jedan omanji, jedva primetni, ali dakako bitan tenziometar. Uz jednostavni sistem, ova malena mašina kaže povrtaru kakvi su uslovi po pitanju vlage i da li je nužno zalivati. Sistem je tako jednostavan da vas molimo da overite YouTube prilog i uverite se sami u isti.

Izvor: Bolja zemlja

Sem luka, na zasadima našeg gosta se nalaze i druge kulture, poput rukole i rotkvice. Međutim, kako je on naglasio, one su isključivo zasađene za semensku proizvodnju, ne za konzumiranje. A mi se, kao posetioci njegovog imanja, iskreno nadamo da će i u jednom i u drugom vidu proizvodnje nastaviti da beleži uspehe.