Naslovna Poljoprivreda Đorđe Đukić i njegov…paradajz

Đorđe Đukić i njegov…paradajz

196
0

Ekipa „Bolje zemlje“ voli da obiđe povrtare, i ovaj put je Srđanov gost bio Đorđe Đukić, ispraksovani povrtar iz sela Gospođinci u opštini Žabalj. Kako to i inače biva, razgovor sa Đukićem se odvijao u njegovom opremljenom plasteniku gde se paradajz em zeleni, em crveni. Onako obilno, rekli bi mi – a rekao bi i on.

Dakle, saslušajmo malo čemu će nas Đukić podučiti (ili pogledajmo, ako biste bili ljubazni da overite naš YouTube kanal).

Izvor: Bolja zemlja

Kad Đukić kombinuje strast i znanje

Paradajz sorte „jedena“ zauzima impozantnu površinu unutar Đukićevog plastenika, inače hidroponičan i već u fazi sazrevanja. Đukić je našem i vašem Srđanu u detalj opisao čitav proces uzgajanja i zašto se sve agrotehničke mere moraju ispoštovati. Primera radi, pokazao nam je sistem zagrevanja koji utiče isključivo na plodove. Prema njegovim rečima, kad dođe do temperaturne razlike noću, i listovi i plodovi se ohlade. Međutim, čim po zori temperatura poraste za nekoliko stepeni, iako se listovi takođe ugreju, plodovi ostanu hladni. Samim tim, tečnost kreće da kaplje po biljci i stvaraju se uslovi za bolesti, konkretno za botritis.

U svrhu zaštite plodova, Đukić je uveo sistem koji greje samo plodove, i to samo u periodu od 3 do 7 sati ujutru. Na taj način, pominje on, se održava izvesni temperaturni balans. A pre svega, čuva se kvalitet same biljke.

Izvor: Bolja zemlja

Edukacija nikad nije na odmet

Razlog uspeha Đukićevog paradajza leži u kombinaciji edukacije i prakse. Praksu ovaj mladi i vispreni povrtar ima od malih nogu, kako kaže. I njegov otac se time bavio – preciznije, sad ima već četiri decenije kako se i dalje istim poslom bavi. Međutim, praksa koju je Đukić dobio kao mali, od okopavanja preko voženja traktora, berbe, i sl., nije jedino što ga je učinilo proizvođačem kakav jeste. On, naime, ističe važnost održavanja koraka sa modernim tokovima u agraru. Dakle, obilazak radionica, istraživanje, testiranje, isprobavanje novih tehnika, i sve tome slično. Bez idealne edukacije, tvrdi naš sagovornik, nema prinosa, a pritom nema ni prihoda.

No, paradajz nije jedini u ataru ovog vrednog čoveka. U sledećem članku, videćemo kako izgleda uzgoj ljutih paprika u njegovom plasteniku.